POTPUNO UBIJANJE SREDNJE KLASE

Nema dileme: Novim zakonom radnici su ostavljeni na cjedilu i u konačnici će manje novca dobijati 'na ruke'!

Front26.04.17, 10:49h

Nema dileme: Novim zakonom radnici su ostavljeni na cjedilu i u konačnici će manje novca dobijati 'na ruke'!
Ono što je predložila Vlada FBiH, teret uvođenja modela progresivnog oporezivanja će se prevaliti na radnike i dovest će do dodatnog urušavanja srednjeg dohotka tj. srednje ekonomske klase, tvrdi Dženan Đonlagić

 

 

Dženan Đonlagić, šef zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, uputio je javno reagiranje na usvojeni Nacrt zakona o porezu na dohodak, u kojem navodi:


Radnici su ostavljeni bez ikakvog zakonskog osiguranja i garancija da će oblici primanja kao što su naknada za prevoz, topli obrok, regres i sl., koji će sada biti oporezovani sa 10% ili 20%, ostati na nivou primanja koja su imali prije proširenja poreske osnovice ovim Zakonom.


Nema dileme, da će im ukupna primanja sada biti manja tj. da će u konačnici manje novca (dohotka) donijeti kući. Ova garancija je radnicima morala biti osigurana putem Zakona o radu, ali svi smo svjedoci antiradničkog zakona koji je aktuelna federalna vlast donijela.


Ono što je predložila Vlada FBiH, teret uvođenja modela progresivnog oporezivanja će se prevaliti na radnike i dovest će do dodatnog urušavanja srednjeg dohotka tj. srednje ekonomske klase. Povećanje poreske stope sa 10% na 20% će dovesti do pada neto plata tj. plata "na ruke". To će smanjiti ličnu potrošnju koja onda dovodi i do pada BDP-a u ekonomiji.


Jadno je slušati objašnjenje vladajućih da će višu poresku stopu 20% plaćati bogati u društvu, a oni su odredili da ta granica bogatog sloja društva počinje od 1.500 KM mjesečno.


U zemlji sa negativnim prirodnim priraštajem, neprihvatljivo je ukidanje postojećih poreskih olakšica na broj djece i nezaposlenog bračnog druga kao članova porodice.


Novo oporezivanje dohotka od oročene štednje u bankama i dohotka od ulaganja po osnovu dividendi će neminovno dovesti do povlačenje dijela štednje u "jastuke" i narušiti ambijent za akumulaciju domaćeg kapitala.


Neprihvatljivo je da oporezivanja od ulaganja kapitala po osnovu dividendi bude oporezovano stopom od 20%, jer će to dovesti do narušavanja mogućnosti akumulacije domaćeg kapitala i diskriminacije domaćih u odnosu na inostrane ulagače.


U konačnici, ovo će se negativno odraziti i za buduće investicije koje su ionako na rekordno niskom nivou u BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook