Čeka se odgovor iz Jerusalema

Pucaju 'bratske' veze RS i Izraela: Ambasador šokiran Dodikovom prijetnjom i neugodnim sastankom

Front25.04.17, 10:40h

Pucaju 'bratske' veze RS i Izraela: Ambasador šokiran Dodikovom prijetnjom i neugodnim sastankom
Kako je saopštio Dodikov kabinet, na subotnjem sastanku je od ambasadora Izraela zatraženo da se ustanovi da li je vjerodostojno pismo koje je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela uputilo ambasadi BiH u toj zemlji, u kome su iznesene teške optužbe na račun šefa predstavništva RS u Jerusalimu Ariea Livnea

 

Nerezidentni ambasador Izraela u BiH Boaz Rodkin ostao je zatečen izjavom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Republika Srpska prekinuti saradnju sa Ministarstvom spoljnih poslova njegove zemlje ukoliko se vjerodostojnim pokaže pismo u kojem su iznesene optužbe na račun Ariea Livnea.

 

Prema informacijama „EuroBlica“ iz diplomatskih krugova, Rodkin je odlučio da ne odgovara Dodiku sve dok državu Izrael službeno ne obavijesti o neugodnom sastanku koji je u subotu imao u Banjaluci.

 

Tek nakon toga ambasador bi mogao da odgovori na brojne upite novinara u vezi sa statusom predstavništva Srpske u Jerusalimu zbog koga bi mogli da budu prekinuti do sada prijateljski odnosi Izraela i Srpske.


Kako je saopštio Dodikov kabinet, na subotnjem sastanku je od ambasadora Izraela zatraženo da se ustanovi da li je vjerodostojno pismo koje je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela uputilo ambasadi BiH u toj zemlji, u kome su iznesene teške optužbe na račun šefa predstavništva RS u Jerusalimu Ariea Livnea.

 

- Ukoliko se ustanovi da jeste, Republika Srpska ne može pristati na tako uvredljive i ponižavajuće zahtjeve koji su ispostavljeni u tom pismu. Ako su ti ponižavajući navodi tačni, RS ne želi više da sarađuje sa MIP Izraela - zaključio je Dodik.

 

Sudeći po faksimilu diplomatske note, ona je više nego vjerodostojna, jer je na njoj pečatom ovjeren potpis direktora Odjeljenja za Balkan u izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova Dana Oriana.

 

Mada se u noti, između ostalog, navodi da je šef problematičnog predstavništva RS u Izraelu Arie Livne nepoželjan na sastancima izraelskog ambasadora u Banjaluci, on je ipak bio prisutan kada su se sreli Dodik i Rodkin.

 

mip-izrael-nota-1

 

mip-izrael-nota-2

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook