U 86-oj godini

U Sarajevu umrla Azra Begić, istaknuta istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka

Hronika24.04.17, 10:43h

U Sarajevu umrla Azra Begić, istaknuta istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka
Njen kustoski rad nije prestao ni tokom rata i opsade, kada je likovna i umjetnička produkcija bila izuzetno živa i aktivna. U istom periodu, pored rada u Galeriji, Azra Begić je učestvovala u spašavanju i zaštiti kulturne baštine u gradu

 

U Sarajevu je u 86. godini preminula Azra Begić, istaknuta istoričarka umjetnosti, likovna kritičarka i muzejska savjetnica Umjetničke galerije BiH.

 

Azra Begić je rođena 1931. godine u Počitelju. Diplomirala je 1956. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistarski rad na temu „Đoko Mazalić i prilike u njegovo doba“ odbranila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1972. godine.

 

Od 1959. godine do penzionisanja bila je zaposlena u Umjetničkoj galeriji BiH.

 

Njen kustoski rad nije prestao ni tokom rata i opsade, kada je likovna i umjetnička produkcija bila izuzetno živa i aktivna. U istom periodu, pored rada u Galeriji, Azra Begić je učestvovala u spašavanju i zaštiti kulturne baštine u gradu. 

 

Penzionisana je 1998. godine, nakon čega se skoro u potpunosti povlači iz javnog i kulturnog života.

 

Svojim profesionalnim radom dala je neprocjenjiv doprinos kulturi Bosne i Hercegovine. Autorica je brojnih tekstova i istraživanja o istoriji umjetnosti u BiH i bosanskohercegovačkim umjetnicima koji sa stanovišta struke predstavljaju temelje za proučavanje razvoja umjetnosti i kulture u BiH.  

                                                                                                          

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!