NAKON PADA AGROKORA U HRVATSKOJ

Povratak slovenskog giganta u BiH: Mercator se ipak vraća - preuzima Konzumove trgovine, ali...

Biznis Klub23.04.17, 11:12h

Povratak slovenskog giganta u BiH: Mercator se ipak vraća - preuzima Konzumove trgovine, ali...
Malo je vjerovatno da bi Bingo ili neki drugi strani trgovac mogao kupiti Konzum BH u trenutnom stanju u kojem se nalazi. Zato nije iznenađenje ideja koja se pročula ovih dana, da će Konzum BH ili barem njegove bolje lokacije vjerovatno preuzeti slovenski Mercator

 

 

 

Iz trgovačkih krugova ovih dana čuje se mnogo nagađanja, šta će biti sa Agrokorovim Konzumom u Hrvatskoj ali i u regionalim tržištima poput BiH. Zna se, u BiH je Konzum na ivici bankrota.


Kako saznajemo iz izvora bliskih Agrokoru, nova uprava razmatra par mogućnosti i opcija. Najgori scenarij bio bi bankrot, jer se onda njihovi tržni centri i radnje zatvaraju, zaposleni gube posao i samim tim se gube potrošači.


Ovakav scenario ne odgovara ni dobavljačima zbog nagomilanih dugova Konzuma prema njima i gubitka velikog tržišta.


Zato stručnjaci iz trgovačkih krugova tvrde  kako je mnogo pametnije da se Konzum BH brzo proda drugom trgovcu ili pak nađe neka druga varijanta, da ne bi došlo do stvarnog bonkrota i zatvaranja njihovih radnji.


S druge strane, malo je vjerovatno da bi Bingo ili neki drugi strani trgovac mogao kupiti Konzum BH u trenutnom stanju u kojem se nalazi. Zato nije iznenađenje ideja koja se pročula ovih dana, da će Konzum BH ili barem njegove bolje lokacije, među kojima je i Banja Luka, vjerovatno preuzeti slovenski Mercator.

 

konzum-banja-luka


Ovim potezom Mercator opet postaje regionalni igrač, prisutan i u BH.


Uprava Mercatora računa i na same potrošače koji su posljednjih godina sa velikim nezadovoljstvom pratili promjenu Mercatora u Konzum.


Da li se Mercator definitivno vraća u Banja Luku znat će vrlo brzo. No, kako DEPO Portal saznaje iz izvora bliskih slovenačkom tržnom lancu,  Nadzorni odbor Mercatora već bi naredne sedmice mogao potvrditi novu strategiju kompanije - a to je povratak na bh. tržište…

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook