prljavi poslovi u bih

Iskaz svjedoka sa suđenja Lijanoviću: 'Sjeli smo u jedan kafić u Sarajevu i došao je Jerko s jednim čovjekom...'

Hronika20.04.17, 15:36h

Iskaz svjedoka sa suđenja Lijanoviću: 'Sjeli smo u jedan kafić u Sarajevu i došao je Jerko s jednim čovjekom...'
Lijanović se tereti da je organizovao udruženje kako bi sa saradnicima uslovljavao poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i drugim mjestima u Federaciji BiH, koji su bili korisnici podsticaja u poljoprivredi

 

Na Kantonalnom sudu u Tuzli danas je nastavljeno suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću optuženim za organizovani kriminal, pranje novca i utaju poreza- piše Oslobodjenje

 

Lijanović se tereti da je organizovao udruženje kako bi sa saradnicima uslovljavao poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i drugim mjestima u Federaciji BiH, koji su bili korisnici podsticaja u poljoprivredi.

 

Prema optužnici, poljoprivrednici bi, kada dobiju podsticaje, Lijanoviću ili njegovim saradnicima, među kojima je i Šakić, morali isplatiti polovinu od dobijenog novca.

 

Na današnjem  ročištu Tužilaštvo je pročitalo iskaze trojice svjedoka, koje Sud ni nakon godinu dana nije uspio locirati i dovesti na svjedočenje. Iskaze koji su pročitani, svjedoci su dali u policijskim upravama tokom istrage navedenih krivičnih djela.

 

Iskaz prvog svjedoka Nikole Stjepanovića, koji je on dao 2015. godine, Jerka Lijanovića dovodi u direktnu vezu sa iznudom novca. On je s njim u nekoliko navrata imao i sastanke, te je u svemu posredovao Damir Sokolović iz nekadašnje “Kokodžade” iz Gračanice.


- Sjeli smo u jedan kafić u Sarajevu i došao je Jerko sa još jednim čovjekom. Nakon kratkog neobaveznog razgovora rekao kako je isplata podsticaja odobrena, ali da treba vratiti 50 ili 60 posto novca, kazao je tada u svom iskazu Stjepanović.

 

Svojim svjedočenjem Stjepanović je Lijanovića i Sokolovića doveo u kontakt sa najmanje još tri poljoprivrednika sa područja Gračanice, kojima je ponuđen podsticaj uz uslov da pola novca vrate.

 

Iskazi svjedoka Daria Zovka i Amira Hećimovića u kriminal oko podsticaja na području cijele Federacije BiH uvode i Stipu Šakića, zaposlenika Federalnog ministarstva poljoprivrede, te Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, kadar stranke Radom za Boljitak sa područja TK-a.

 

U svojim iskazima oba svjedoka su kazala kako su se najmanje jednom sreli sa nekim od ove trojice i razgovarali o dobijanju podsticaja uz obavezu vraćanja polovine novca.

 

Odbrana je danas uvela nekoliko dokaza vezanih za imenovanja pojedinih rukovodilaca u sektore i službe Federalnog ministarstva poljoprivrede, koji su imali ovlaštenja odobravati isplate poljoprivrednih podsticaja.

 

Iako nije rečeno na koje okolnosti se uvode ti dokazi, pretpostavka je da ovim odbrana nastoji ukazati na to da nije samo Jerko Ivanković Lijanović, prvi čovjek ministarstva, imao ovlaštenja dati podsticaje.


Na jednom od narednih ročišta trebao bi svjedočiti i Jerkov brat Mladen Ivanković Lijanović, kao i sam Jerko.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook