Predsjednik RS volio bi ušutkati banjalučkog biskupa

Dodik ne prestaje: Na koji način Komarica misli da gradi dijalog s nama? Da hoda po svijetu i kleveće RS?

Hronika19.04.17, 14:02h

Dodik ne prestaje: Na koji način Komarica misli da gradi dijalog s nama? Da hoda po svijetu i kleveće RS?
Tvrdi da biskup Komarica „u kontinuitetu šalje negativne poruke, a ima benefite od RS-a, čiji su organi pomagali izgradnju katoličke crkve na Petrićevcu, izgradnju gerijatrijskog centra u okviru Banjalučke biskupije, Katoličku gimanaziju, a u Vladi i drugim entitetskim institucijama su zastupljeni Hrvati“

 


Predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovio je i danas kritike na nedavne izjave banjalučkog biskupa Franje Komarice, ističući da su ga one „trajno delegitimisale za bilo kakav razgovor i dijalog na bilo kakvu temu“.

 

Tvrdi da biskup Komarica „u kontinuitetu šalje negativne poruke, a ima benefite od RS-a, čiji su organi pomagali izgradnju katoličke crkve na Petrićevcu, izgradnju gerijatrijskog centra u okviru Banjalučke biskupije, Katoličku gimanaziju, a u Vladi i drugim entitetskim institucijama su zastupljeni Hrvati“.

 

 -Na koji način Komarica misli da gradi dijalog s nama? Da hoda po svijetu i kleveće RS..., ustvrdio je Dodik.

 

Naveo je da će se dan bivše Vojske RS-a obilježati, bez obzira na primjedbe određenih struktura s nivoa BiH.

 

To obilježavanje, najavio je, bit će mimo kasarne i Oružanih snaga BiH, koje je nazvao „vještačkom kategorijom u BiH, i oružanim snagama NATO-a, kojim upravljaju neki drugi faktori, a ne oni iz BiH“.

 

-Očigledno je da Oružane snage BiH nisu oružane snage svih u BiH... Od početka je bila greška da se dozvolilo da neko zavisi od nečije volje ili da pokušava da zavisi od nekoga. Kada su u pitanju druge dvije komponente u Oružanim snagama BiH ne postavljaju su primjedbe, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Ponovio je tvrdnju da RS nije prezadužena i da vraća više obaveza nego što se zadužuje.

 

Dodik je naveo i da je ponuda izraelske kompanije za kupovinu državnog kapitala u Rudniku "Ljubija" bolja od one koju je dao "ArcelorMittal".

 

Smatra da to neće ugroziti koaliciju SNSD-a s DNS-om, čiji predstavnici su protiv prodaje "Ljubije" kompaniji "Izrael investment grupa". 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook