Molio za oprost zbog sramote

Papa Franjo na Veliki petak: Osudio Crkvu zbog seksualnih skandala

Hronika15.04.17, 12:11h

Papa Franjo na Veliki petak: Osudio Crkvu zbog seksualnih skandala
Papa Franjo također je govorio o sramoti koju treba osjećati zbog ''svakodnevnog proljevanja nevine krvi žena, djece, imigranata'' i zbog sudbine onih koji su proganjani zbog njihove rase, socijalnog statusa i vjerskih ubjeđenja

 

Papa Franjo, predvodeći križni put na Veliki petak, zamolio je Boga za oprost zbog skandala u Katoličkoj crkvi i zbog "sramote" čovječanstva koje je oguglalo na svakodnevne scene razorenih gradova i utapanja migranata.

 

Papa Franjo predvodio je tradicionalni križni put (Via Crucis) u rimskom Koloseumu kojem je prisustvovalo oko 20.000 ljudi, koje su osiguravali brojni pripadnici snaga sigurnosti zbog nedavnih napada u evropskim gradovima, javila je agencija Reuters.

 

Na kraju svoje dvosatne službe, papa Franjo je pročitao molitvu koju je napisao, čije su teme bile sramota i nada.

 

Govoreći o sramoti Crkve, pretpostavlja se da je Papa mislio na skandale seksualnog zlostavljanja djece od svećenstva, s kojima se Katolička crkva suočava već dvije decenije.

 

Kritičari tvrde da se više treba učiniti da se kazne biskupi koji su prikrivali zlostavljanja ili su bili nemarni u sprečavanju zlostavljanja.

 

Papa Franjo također je govorio o sramoti koju treba osjećati zbog "svakodnevnog proljevanja nevine krvi žena, djece, imigranata" i zbog sudbine onih koji su proganjani zbog njihove rase, socijalnog statusa i vjerskih ubjeđenja.

 

On je govorio i o "sramoti zbog svih scena pustošenja, uništavanja i utapanja koje su postale uobičajene u našim životima".

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!