Ponovljeni postupak u Kantonalnom sudu u Sarajevu

Za monstruozno iživljavanje i ubistvo dječaka Smaje Ćesira osuđeni ukupno na 97,5 godina robije

Hronika13.04.17, 12:38h

Za monstruozno iživljavanje i ubistvo dječaka Smaje Ćesira osuđeni ukupno na 97,5 godina robije
Presuda u Sarajevu: Monstrumima koji su se iživljavali nad dječakom Smajom Ćesirom ukupno 97,5 godina robije!

 

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, u ponovljenom postupku, izreklo je ubicama malog Smaje Ćesira iz Hadžića, očuhu Salihu Arnautoviću zatvorsku kaznu u trajanju sedam godina, majci Eni Lipi pet i po godina, djedu i nani dječaka, Emiru i Muniri Lipi, određena je kazana od po dvije i po godine.

 

Salih Arnautović se tereti za zlostavljanje maloljetne osobe i nanošenje teških tjelesnih povreda, a Ena Lipa za nasilje u porodici i nanošenje povreda.

 

Arnautoviću se u ponovljenom postupku sudilo za zlostavljanje maloljetne osobe i nanošenje teških tjelesnih povreda, a Eni Lipa za nasilje u porodici i nanošenje povreda.

 

Monstruozno mučenje

 

Podsjećamo, oboje već izdržavaju kaznu od po 40 godina zatvora za monstruozno mučenje i ubistvo malog Smaje Ćesira, koji je u trenutku smrti imao tri i po godine, tako da Aranutović je sada osuđen na ukupno 47, Ena Lipa na 45 i po godina zatvora, a Emir i Munira Lipa na po dvije i po godine zatvora, a što zajedno iznosi 97 i po godina zatvora.

 

Salih Arnautović se nalazi u zeničkom zatvoru, a Ena Lipa u tuzlanskom zatvoru.

 

smajo-cesir

 

Prema optužnici, dječak je pretučen u porodičnoj kući u Hadžićima (ulica Garovci), nakon čega je 25. februara 2014. godine preminuo od udaraca koje su mu nanijeli očuh i majka, a što je, uz brojne teže i lakše povrede, rezultiralo krvarenjem u mozgu.

 

Kako se u optužnici navodi, dječak je duže vrijeme bio izložen sistematskom zlostavljanju, koje su nad njim provodili članovi njegove porodice, nanoseći mu fizičku i psihičku bol i patnju samo zato što su smatrali da liči na biološkog oca.

 

Dječaka su držali zatvorenog u kući i rijetko mu dopuštali da izlazi, tjerali su ga da sjedi pod stolom ili spava, udarali šakama i nogama po cijelom tijelu i glavi, nanosili mu povrede tvrdim i oštrim predmetima, kao što su makaze, kaiš, oklagija, vruć vosak…

 

U zlostavljanju djeteta prednjačio je Arnautović, koji ga je u najmanje dva navrata, nakon što je dječak odbio da ga zove "babo", šamarao, udarao šakama u prsa i hvatao za vrat, ali su ga i ostali članovi porodice tukli.

 

Sipao mu vosak po tijelu

 

Jednom prilikom ga je u noćnim satima podigao iz kreveta, nakon čega mu je vezao ruke i noge kaišem, te ga tako držao određeno vrijeme.

 

Drugi put, također u noćnim satima, skinuo mu je garderobu i stavio krpu u usta, nakon čega mu je upaljenom svijećom kapao vosak po cijelom tijelu, čak i po genitalijama i prilikom toga koristio kliješta.

 

Majka Ena, navodi se u optužnici, je svaki put bila prisutna kada je Arnautović zlostavljao dijete, ali nije ništa učinila da ga zaštiti, a i sama ga je više puta tukla rukama, nogama, kaišem, oklagijom, te ga vukla rukama za genitalije.

 

Kobnog dana, stoji u optužnici, Arnautović ga je šakama udarao u prsa, od čega je mališan udarao glavom i tijelom o zid i pod, te povratio i izvršio veliku nuždu, nakon čega ga je majka ponovo udarila kaišem po glavi, a očuh nastavio udarati šakama u prsa sve dok dječak, trpeći velike fizičke i psihičke bolove, nije izgubio svijest.

 

Ena je iz kuhinje donijela kašiku i vodu, te polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest.

 

Udarci koje su Ena i Salih tog dana zadali dječaku rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu, koje je prouzrokovalo otok mozga i pritisak na važne centre, a što je, navodi se u optužnici, dovelo do gušenja, odnosno smrti djeteta.

 

 

(avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook