ako ih imate, obavezno se javite ljekaru

Stalni umor, nedostatak daha... Ovo je šest simptoma srčanog udara koji pogađaju žene

Lifestyle13.04.17, 11:05h

Stalni umor, nedostatak daha... Ovo je šest simptoma srčanog udara koji pogađaju žene
U današnje vrijeme srčani udar jedan je od glavnih uzroka prerane smrti

 

Žene i muškarci se razlikuju, pa čak i kad su u pitanju simptomi srčanog udara. Znakovi kod žena mogu biti dosta nejasni i tihi, da ih se često ne povezuje s nečim ozbiljnijim.

 

U današnje vrijeme srčani udar jedan je od glavnih uzroka prerane smrti. Nažalost, ova bolest se nerijetko 'prišulja', a simptomi se zanemaruju. Naime, prije samog udara, naše tijelo šalje signale koje ne bismo smjeli ignorirati.

 

Simptomi se naime manifestiraju drugačije kod muškaraca i žena. Donosimo šest simptoma srčanog udara koji pogađaju žene.

 

1. Bol u leđima, vratu, vilici i rukama

 

Ovi znakovi mogu biti zbunjujući, s obzirom na to da je srčani udar povezan s bolovima u prsima i lijevoj ruci, a ne u vratu i vilici. Bol može biti progresivna, akutna ili iznenadna. Ako spavate, može biti toliko jaka da vas probudi. Najbolje je da posjetite liječnika čim uočite čudne simptome.

 

2. Oštra bol u trbuhu i mučnina


Simptomi srčanog udara lako se mogu zamijeniti za simptome trovanja hranom ili gripe. Ponekad žene osjećaju strašan pritisak u prsima, koji su opisali kao da im 'slon sjedi na prsima'.
 

3. Hladan znoj

 

Ovo je jedan od češćih simptoma srčanog udara kod žena. Može vam se činiti da je to povezano sa stresom, no ako to nikad niste doživjeli najbolje je da odete kod doktora.

 

4. Nedostatak daha i vrtoglavica

 

Problemi s disanjem bez očitog razloga, povezani su sa srčanim udarom, a pogotovo ako su u kombinaciji s drugim simptomima. Žene koje su to doživjele kažu da su se osjećale kao da su trčale maraton, a nisu se ni pomaknule.

 

5. Povećani umor

 

Ako nakon mirovanja i dugog odmora osjećate strašni umor, a jednostavne radnje poput odlazak na WC vam predstavljaju veliki napor, odite na pregled. Jedno istraživanje u kojem je sudjelovalo 515 žena koje su imali srčani udar kaže da je 70 posto njih spomenulo pojavu umora koji je trajao čak mjesec dana prije samog događaja.
 

6. Pritisak i bol u prsima

 

Bol, nelagoda, osjećaj peckanja i pritiska su simptomi koji se manifestiraju neovisno o spolu. Ipak, neke žene ne doživljaju bol na lijevoj strani prsa, već u cijelom području. Ako taj osjećaj ne prođe za nekoliko minuta, odmah odite na pregled.

 

Kombinacija ovih simptoma, kao i česta pojava istih je dovoljan razlog da se konzultirate sa stručnjakom. Pravovremena medicinska skrb može spasiti živote. Čuvajte se!

 

(Zivim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook