Prekinuo šutnju

Progovorio devet godina nakon slučaja 'Fritzl' koji je šokirao svijet: Život u podrumu monstruoznog oca

Hronika13.04.17, 08:23h

Progovorio devet godina nakon slučaja 'Fritzl' koji je šokirao svijet: Život u podrumu monstruoznog oca
Priča je izašla na vidjelo kad se jedno dijete razboljelo i Fritzl je nevoljko pristao odvesti ga u bolnicu. Tamo su liječnici utvrdili da je tu nešto sumnjivo, sve prijavili policiji koja je poslije razotkrila dvostruki život monstruma Fritzla

Priča iz austrijskog gradića Amstettena iz aprila 2008. godine potresla je cijeli svijet. Tada je otkriveno da je Josef Fritzl čak 24 godine u podrumu ispod svoje kuće držao zatočenu svoju kćer Elisabeth. Ona je sve to vrijeme bila maltretirana i silovana od strane svog monstruoznog oca, a tokom svih tih godina rodila mu je i šestoro djece.

 

Priča je izašla na vidjelo kad se jedno dijete razboljelo i Fritzl je nevoljko pristao odvesti ga u bolnicu. Tamo su liječnici utvrdili da je tu nešto sumnjivo, sve prijavili policiji koja je poslije razotkrila dvostruki život monstruma Fritzla. On je na ekspresnom suđenju dobio doživotni zatvor i do kraja života će provesti iza rešetaka bez ikakvog društva. Naime, odmah u startu je premješten u izolirani dio zatvora gdje nema doticaja s ostalim zatvorenicima. Iz razumljivih razloga, naravno...

 

S druge strane, Elizabeth sa svojom djecom živi na tajnoj lokaciji i nikada nijedna njezina riječ nije izašla u javnost.

 

Međutim, nakon osam godina progovorio je Willibald Reitner, policajac koji je u aprilu 2008. godine odradio prvi razgovor s Elizabeth Fritzl nakon što je prvi put nakon 24 godine izašla iz Fritzlove katakombe. Policajac je za potrebe dokumentarnog filma na Channel 5 otkrio koje su bile prve riječi izmučene žene...

 

- Prvo nije ništa govorila. Samo je spomenula da joj niko neće vjerovati što se dogodilo.

 

Policija je zatim promijenila taktiku i po prvi put rekla Elisabeth da je ona možda žrtva u cijeloj priči. Ona je reagirala na sličan način kao ranije.

 

- Kad bih vam tačno ispričala što se sve događalo, ne biste mi vjerovati...

 

Istražitelj Reitner je zatim ispričao da je Elisabeth u zamjenu za istinu tražila da nikad više ne vidi svog oca.

 

- Prvo što je tražila da ga nikad više ne vidi. Naravno, želja joj je ispunjena. Nikad više nije spomenula riječ 'otac', govorila je 'on'. Bila je u smrtnom strahu da joj niko neće vjerovati, te da će svi povjerovati u Jozefovu verziju.

 

U dokumentarcu je intervjuiran i psihijatar Heidi Kastner koji je razgovarao s Fritzlom uoči suđenja.

 

- On vjeruje da je 'rođeni silovatelj'. Svojim riječima je opisivao svoju želju za dominacijom, seksualnom dominacijom. Nije mogao objasniti zašto je to napravio, samo je govorio da je to osjećao, da je želja za dominacijom oduvijek bila u njemu.

 

Upitan što misli o Fritzlu, istražitelj Reitner je odgovorio:

 

- On nije ljudsko biće.

 

S druge strane, s Elisabeth je ostao u prisnim odnosima.

 

- Krasna i hrabra žena. Redovito si čestitamo blagdane, ona mi stalno spominje kako je zahvalna policiji na svemu.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook