Kantonalni sud u Sarajevu

Ponovljeni postupak: U četvrtak presuda ubicama Smaje Ćesira

Hronika10.04.17, 16:17h

Ponovljeni postupak: U četvrtak presuda ubicama Smaje Ćesira
Ena Lipa, majka ubijenog dječaka Smaje Ćesira, i očuh Salih Arnautović već izdržavaju kazne za ubistvo od po 40 godina zatvora

 

Nakon što su osuđeni za ubistvo, iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i odbrane u Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je završen ponovljeni postupak protiv Ene Lipa i Saliha Arnautovića, a koji se odnosio samo na krivična djela zlostavljanje djeteta i nanošenje teških tjelesnih povreda, piše Dnevni avaz.

 

Postupak je ponovljen i za Emira i Muniru Lipa, optužene za krivična djela nasilje u porodici i nanošenje lakših tjelesnih povreda.

 

Presuda će biti izrečena u četvrtak.

 

Podsjećamo, Ena Lipa, majka ubijenog dječaka Smaje Ćesira, i očuh Salih Arnautović već izdržavaju kazne za ubistvo od po 40 godina zatvora.

 

Odbrana je zatražila da se optuženim zbog nedostatka dokaza izreknu oslobađajuće presude za ova krivična djela, dok je Tužilaštvo KS ostalo kod završne riječi iznesene u prvostepenom postupku.

 

Podsjećamo, prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 22. juna 2015. godine Ena Lipa, majka Smaje Ćesira, i Salih Arnautović, očuh dječaka, osuđeni su na po 40 godina zatvora, dok su dječakovi djed i nana, Emir i Munira Lipa, zbog nasilja u porodici i nanošenja lakših tjelesnih povreda, osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

 

Podsjećamo, kobnog 25. februara 2014. godine, kada je dječak ubijen, očuh i majka su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

 

- Rukama su mu pritiskali tijelo i glavu o pod. Očuh je šakama udarao dijete u prsa, od čega bi dijete glavom i tijelom udaralo o podlogu zida ili poda. Kada je Smajo počeo povraćati od udaraca i izvršio veliku nuždu, majka ga je nastavila udarati kaišem u predjelu glave, a očuh šakama u prsa. Dječak je trpio fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta, te je izgubio svijest. Majka je donijela vode, a očuh mu je kašikom otvorio usta da bi sipali vodu i doveli ga svijesti – navodi se u optužnici.

 

No, udarci, koje su mu majka i očuh tog dana zadali, kod dječaka su prouzrokovali krvarenje u mozgu, a potom i otok koji je pritisnuo važne centre u mozgu, a što je dovelo do gušenja odnosno smrti djeteta.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook