Premijera filma u Andrićgradu

Kafa s Karadžićem u Hagu: Kontroverza na velikom platnu 'Radovan - povik iza zidova tamnice'

Mediji10.04.17, 08:52h

Kafa s Karadžićem u Hagu: Kontroverza na velikom platnu 'Radovan - povik iza zidova tamnice'
Kada sam napisao sinopsis, poslao sam gospodinu Karadžiću i dobio odobrenje za film, a nijednu primjedbu ili sugestiju nisam dobio od njega, istakao je reditelj Dragan Elčić

 

U kinu "Doli Bel" u Andrićgradu u Višegradu sinoć je novinarima prikazan dokumentarni film o prvom predsjedniku Republike Srpske i optuženom za ratne zločine Radovanu Karadžiću pod nazivom "Radovan - povik iza zidova tamnice", režisera Dragana Elčića.

 

Nakon projekcije za novinare u Mećavniku, a potom i u Andrićgradu, Elčić je rekao da je najteža odluka bila raditi film, jer, kako je rekao, samo 'lud čovek je mogao ući u takvu priču zbog velikih odgovornosti i obaveza'.

 

- To je odgovornost zbog čovjeka koji je tamo, odgovornost zbog njegove porodice, odgovornost za narod, za one koji ga vole i one koji ga mrze. Kada sam napisao sinopsis, poslao sam gospodinu Karadžiću i dobio odobrenje za film, a nijednu primjedbu ili sugestiju nisam dobio od njega - istakao je Elčić, javlja Srna, a prenose mediji.

 

Prema njegovim riječima, ideja ovog filma je bila da pokuša da u 90 minuta gledaoce "smjesti i odvede na kafu kod Karadžića u Hag".

 

- Ako poslije toga, kada se vratimo, ostane kamenčić u cipeli, to će značiti da sam postigao cilj. Prvi put danas sam pogledao film, teško ga je gledati i mislim da ga neću gledati na premijeri koja će biti održana u beogradskom Sava centru - rekao je Elčić.

 

On je naglasio da su Karadžića mnogi zvali da pitaju kakav će biti film, a da im je on odgovorio da ih to ne treba zanimati, jer ni on to ne zna, iako se o njemu radi, ali ima povjerenje u ljude koji rade film.

 

- Postojala je želja da film uradimo do ovog vremena zbog žalbenog postupka, jer poslije presude možda ne bi imao ovu snagu koju sada ima - dodao je Elčić.

 

Elčić je rekao da je cijela ekipa uložila veliki trud, da je film započet u januaru i da je bilo veoma teško u svakom smislu napraviti film do danas.

 

On kaže da je snimljeno mnogo različitih objekata, lokacija, pročitane su hiljade stranica, a velika pomoć bila je od pravnog zastupnika Marka Sladojevića, koji je pomogao mnogo u materijalima za odbranu.

 

- Bio sam svjestan da ću imati više problema nego bilo kakve koristi. Taj teret čovjek mora nositi sa sobom kao krst - naglasio je Elčić.

 

Scenarista Dragan Vujičić rekao je da je velika čast raditi ovaj film.

 

- Mi smo mislili da će film biti dobar, ali on je više nego odličan. Svi smo mi savremenici ovog vremena, poznajemo predsjednika Radovana Karadžića, on je u zatvoru, a mi nismo i ovo je dio koji mi njemu dugujemo - dodao je Vujičić, javlja Srna.

 

Film je rađen u produkciji Udruženja "Čast otadžbine" iz Beograda.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook