Kontroverzno istraživanje univerziteta Windsor u Kanadi

Pedofili imaju fizičke osobine zbog kojih ih možemo prepoznati prije nego naprave nešto loše: Evo koje su im karakteristike

Lifestyle09.04.17, 14:00h

Pedofili imaju fizičke osobine zbog kojih ih možemo prepoznati prije nego naprave nešto loše: Evo koje su im karakteristike
Ove se osobine razvijaju tokom osjetljivog prvog i ranog drugog tromjesečja dok plod još raste u maternici

 

Naučnici iz Kanade tvrde u svojoj studiji da pedofili imaju fizičke osobine po kojima bi ih se moglo prepoznati prije nego počine zločin. Pedofili su vjerovatnije ljevoruki, nemaju priljubljene ušne školjke, uši su im nepravilnog oblika i niži su. Tako je barem sudeći prema kontroverznoj studiji koja pedofiliju tretira kao biološki problem koji kreira jasne razlike u izgledu osobe.

 

Naučnici kažu da bi se ove fizičke karakteristike mogle koristiti u prepoznavanju pedofila prije nego počine zločin pa bi se i djeca potencijalno mogla držati podalje od njih. “Stalno se gomilaju dokazi koji podupiru neurorazvojnu osnovu pedofilije”, kaže Fiona Dyshniku sa univerziteta Windsor u Kanadi. “Utvrdili smo da pedofilija ima biološku bazu sa vrlo ranim početkom, možda i prije rođenja, a ta saznanja mogla bi poboljšati metode liječenja ove grupe ljudi.”

 

Abnormalnosti prisutnije kod muškaraca

 

Anomalije na licu, između ostalog, uključuju nepriljubljene, malformirane uši ili visoko nepce. Pedofili uglavnom imaju i druge tjelesne nepravilnosti, tvrdi studija. Anomalije obuhvaćaju nisko postavljene uši, izbrazdan jezik, svinut peti prst, treći nožni prst duži od drugog i veliki razmak između prvog i drugog nožnog prsta. Ove se osobine razvijaju tokom osjetljivog prvog i ranog drugog tromjesečja dok plod još raste u maternici.

 

Naučnici vjeruju da se ovo događa zbog majčine izloženosti virusima, alkoholu i drogama, komplikacijama tokom poroda ili nedostatkom hranjivih tvari tokom trudnoće. Abnormalnosti su prisutnije kod muškaraca nego kod žena što bi moglo značiti da je muški mozak podložniji štetnim utjecajima tokom prenatalnog razvoja.

 

Nepovezani dijelovi u mozgu

 

“Što više saznamo o etiologiji takvog ponašanja, bit ćemo u stanju stvoriti efikasnije tretmane i osigurati prevenciju”, kaže Rachel Fazio, klinička neuropsihijatrica i koautorica studije.

 

Godinama se smatralo da je pojava zlostavljanja djece sa strane pedofila stečeno ponašanje, potencijalno zbog seksualnog zlostavljanja dok su oni bili u dječjoj dobi. U nekim slučajevima to može biti faktor, ali to nije slučaj kod istinskih pedofila.

 

Prijašnje istraživanje Jamesa Cantora, profesora psihologije sa univerziteta u Torontu utvrdilo je da pedofili imaju nedostatak veza određenih odvojenih dijelova mozga. Dr. Cantor kaže kada su žene muškarcima seksualno privlačne, nesvjesno snižavaju glas, proširuju stavove, a kad pričaju sa djecom njihovi glasovi postaju viši.

 

Seksualna reakcija, umjesto brižna

 

Umjesto da reagiraju tipično kada sretnu dijete roditeljski, pokroviteljski i nježno, u mozgu pedofila pokreće se seksualni odgovor. Koeficijent inteligencije pedofila obično je niži za 10 do 15 poena od prosjeka, po visini su 2,5 centimetara niži od prosječne visine muške osobe.

 

Dva i pol centimetra u fiziološkom smislu je jako puno, dvostruko više nego što je slučaj kada žena puši u trudnoći. I dr. Cantor je ustanovila svojim istraživanjem da je 30 do 35 posto pedofila ljevoruko.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook