Kako državna televizija Srbije zaobilazi istinu

Urnebesno: RTS objavio da se na demonstracijama u Beogradu okupilo 2000 ljudi, procjenjuje se da ih je bilo čak 80.000

Front09.04.17, 11:50h

Urnebesno: RTS objavio da se na demonstracijama u Beogradu okupilo 2000 ljudi, procjenjuje se da ih je bilo čak 80.000
Pripadnici vojske i policije juče su se priključili demonstrantima

 


U Beogradu je juče održan šesti veliki protest nakon što su početkom sedimice studenti i mladi izišli na ulice nezadovolji situacijom u zemlji i pobjedom Aleksandra Vučića na izborima za predsjednika Srbije. Na prethodnim protestima okupljali su se mahom studenti i mladi, dok su jučerašnji skup ispred zgrade Vlade Srbije predvodili policijski i vojni sindikat, koji traže bolji materijalni status zaposlenika u sektoru sigurnosti, te neovisni sindikat javnih službi.

 

Skupu se pridružuju sudionici demonstracija “Protest protiv diktature” započetih prije pet dana, ali i brojni stariji građani, dajući podršku mladima. Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata Srbije poručio je da su “prošla vremena” kada su političari suprotstavljali policiju narodu, te da su danas “narod, vojska i politika zajedno”.

 

“Danas je sve pretočeno u veliku koaliciju – vojska, policija i narod”, rekao je Mijailović, a od ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je zapovjedio vanredno angažiranje većeg broja pripadnika policije u Beogradu, zatražio da dopusti proteste svima koji su nezadovoljni.


‘Srpski vojnik i policajac neće izdati svoj narod’

 

Mijailović se naklonio studentima koji su došli na protest i poručio im da su oni “slobodna, hrabra i pametna Srbija i budućnost zemlje”. Predstavnik Vojnog sindikata Novica Antić zapitao je “zaslužuju li pojedinci da budu vrhovni zapovjednici vojske – koji se nisu udostojili razgovarati s vojskom” i podsjetio da je srbijansku vojsku prošle godine napustilo više od 1600 ljudi, u vremenu kad je “Srbija sigurnosno ugrožena”.

 

Antić je rekako kako su većini jedinica zapovjedili sudjelovanje u akciji “Očistimo, Srbiju” kako bi njene pripadnike spriječili da sudjeluju na protestima. “Oni danas u uniformama, s metlama u rukama, čiste Srbiju… Nema problema, očistit ćemo, samo spremite mnogo kontejnera, jer u Srbiji ima puno smeća”, poručio je predstavnik vojnog sindikata. “Ali jedno zapamtite – srpski vojnik i srpski policajac nikad neće izdati svoj narod”, naglasio je Antić.

 

Poslije skupa ispred zgrade Vlade Srbije okupljeni su u mimohodu krenuli gradskim ulicama, a na čelu kolone je transparent “Narod gladuje, elita se raduje”. Vojni i policijski sindikat upozorava da društvo “nezadrživo tone u nepotizam i sve veću korupciju”, dok sudionici Protesta protiv diktature poslije predsjedničkih izbora za koje tvrde da su protekli neregularno, traže smjene članova Republičkog izbornog povjenstva (RIK), Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) te urednika Radio-televizije Srbije jer javni servis neobjektivno izvještava o protestima.

 

Vučić je izjavio da su mu protesti OK

 

Jedan od zahtjeva je revizija i uređivanje popisa birača, te uvođenje elektroničkog glasovanja, a na popisu je smjena predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković jer državni parlament ne zasjeda već duže od mjesec dana. Uz zastave policijskog i vojnog sindikata, te državne zastave Srbije, okupljeni nose transparetne “Naše ulice – naša policija”, “Nećemo biti jeftina radna snaga”, “Neću više stezati remen”, “Protiv diktature kapitala”, “CIA kao korupcija”, “Niko ne smije biti gladan i bez kuće”, “Pljačka neće proći”, “Institucija nije isto što i prostitucija”.

 

Među transparentima koje nose studenti su “Neću Vučića, neću MMF, neću NATO”, “Vučiću, lopove, pokrao si izbore”, “Vučić vlada, avion pada”, “I zrak ste privatizirali”.

 

Premijer Aleksandar Vučić je, u povodu protesta i zahtjeva sudionika demonstracija, izjavio da bi uskoro trebalo početi zasjedanje parlamenta, ocijenivši su protesti “u redu dok su mirni i demokratski”. Vučić nije želio komentarisati nagađanja o tome da bi zbog protesta mogli uslijediti vanredni parlamentarni izbori.

 

“Samo je važno da sve bude demokratski i mirno i sve će biti u redu” naglasio je Vućić, a na pitanje znači li to da neće biti izbora Vučić je rekao kako to nije rekao. “Nisam odgovarao na takav način. Precizno sam odgovorio”. V

 

ojni i policijski sindikati demantirali su navode državne televizije. RTS je, naime, objavio da se skupilo 2000 ljudi, no prema njihovim procjenama ta je brojka zapravo 80.000.

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!