NAŠA STRANKA TVRDI

Federalna inspekcija otkrila sumnjive poslove načelnika Semira Efendića i službi Općine Novi grad

Front07.04.17, 16:02h

Federalna inspekcija otkrila sumnjive poslove načelnika Semira Efendića i službi Općine Novi grad
S obzirom da smo debelo zagazili u 2017. godinu, a da je revizija okončana i nalaz izdat u junu 2016., opravdano imamo osnova sumnjati da se ne radi ništa po ovom pitanju, ili da se nešto krije, zaključila je vijećnica Enisa Spahić

 

Vijećnica Naše stranke u Novom Gradu Enisa Spahić reagirala je povodom nalaza Ureda za reviziju institucija FBiH u kojima su dati ozbiljne zamjerke na rad načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića (SDA) i općinskih službi.

 

„Ured za reviziju izdao je mišljenje sa rezervom, što praktično znači da izvještaji i prikazano finansijsko stanje, te poslovni procesi nisu usklađeni sa zakonom i nisu prikazani u cijelosti realno. Ukupno su istaknuta četiri osnova za izražavanje mišljenja sa rezervom i 29 preporuka“, kazala je vijećnica Spahić.

 

Vijećnica NS dodaje da „po pitanju kapitalnih transfera za rekonstrukciju mosta Reljevo i za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Jajačkoj ulici, kao i za druge rekonstrukcije, održavanja, popravke ulice, lokalnih puteva, trgova i mostova –  revizori ukazuju da izabrani izvođači nisu izvršili radove u dogovorenim rokovima, a nadležne službe nisu aktivirale odredbe ugovora da naplate kazne“.

 

„Ovo je posebno značajno iz razloga što su rokovi za izvršenje radova bili jedan od kriterija za odabir ponuđača, pa se može govoriti i sumnjama u postupak nabavke, odnosno namicanje poslova pojedinim dobavljačima. Posebno zabrinjava što je sa istim dobavljačima početkom 2016. godine, zaključila dodatne ugovore za izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji kolovoza i asfaltiranju, a koji su ponovo bili u kašnjenju sa izvođenjem radova, kako je konstatovano izvještajem“, dodala je Spahić.

 

Ured za reviziju FBiH utvrdio je, pojašnjava vijećnica Naše stranke, da Općina nije poduzela sve zakonom propisane mjere u cilju naplate prihoda i pravilnog evidentiranja potraživanja.

 

„Tako je konstatovano da npr. investitor ‘Murai-Komerc’ nije uplatio preostali iznos duga od 152 hiljade KM, i nije u zakonskom roku podnio zahtjev za odobrenje građenja, a kako se radi o parceli koja je 2004. godine dodijeljena od strane OV – nadležna općinska služba nije poduzela aktivnosti propisane Zakonom o građevinskom zemljištu FBiH, u dijelu koji se odnosi na gubitak prava korištenja zemljišta radi građenja. Nadalje je, između ostalog, utvrđeno i da služba nije poduzela aktivnost s ciljem naplate potraživanja i od investitora ‘Unigradnja’ (150 hiljada) i ‘Tehnograd’ (128 hiljada) kao ni aktivnosti oduzimanja zemljišta“, kaže Enisa Spahić.

 

Vijećnica Naše stranke naglašava i “da je Ured za reviziju preporučio Općini da pokrene proceduru izmjene osnivačkog akta JP „LOKOM“  obzirom da prema trenutnom stanju Osnivač, odnosno Općina odgovara cjelokupnom svojom imovinom za sve obaveze preduzeća, koje obavlja i komercijalne poslove, što, prema mišljenju Ureda, u slučaju negativnog poslovanja navedenog Javnog preduzeća, isto može u budućem periodu predstavljati rizik i za poslovanje“.

 

“Na prošlim sjednicama dva puta sam tražila od načelnika i nadležnih službi izvještaj o postupanju i realizaciji preporuka Ureda za reviziju. Iako smo dobili odgovor da ćemo biti o tome izvještavani, to nije bio slučaj dosad. S obzirom da smo debelo zagazili u 2017. godinu, a da je revizija okončana i nalaz izdat u junu 2016., opravdano imamo osnova sumnjati da se ne radi ništa po ovom pitanju, ili da se nešto krije”, zaključila je Spahić, navodi se u saopštenju Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook