foto/ historijski datum

Odavanjem počasti kod Vječne vatre počelo obilježavanje 6. aprila: Sarajevo se uvijek znalo odbraniti

Hronika06.04.17, 10:23h

 Odavanjem počasti kod Vječne vatre počelo obilježavanje 6. aprila: Sarajevo se uvijek znalo odbraniti
S tog mjesta je poručeno da se Sarajevo uvijek znalo odbraniti od napadača i sačuvati zajedništvo koje ga krasi kroz višestoljetnu tradiciju

 

Delegacije Federacije Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i sarajevskih općina položili su cvijeće i odali počast kod spomen-obilježja Vječna vatra u povodu 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

 

S tog mjesta je poručeno da se Sarajevo uvijek znalo odbraniti od napadača i sačuvati zajedništvo koje ga krasi kroz višestoljetnu tradiciju. 

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka novinarima je kazao da je današnji dan posebno bitan za grad Sarajevo.

 

- Grad Sarajevo uvijek prevaziđe probleme. Kroz historiju smo pobijedili velike sile i odbranili svoj grad. Sarajevo živi i tako će biti još dugo godina - rekao je Skaka.

 

6-april-jpg

 

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je također istakao da 6. april ima značajnu ulogu u historiji grada Sarajeva, ali i cijele BiH.

 

Podsjetio je da je osnovano prije 555 godina, prije 72 odbranjeno od fašizma, a prije 25 godina ponovo napadnuto.

 

- Tada je ponovo bila demonstracija fašističkih ideja od kojih smo se uspjeli osloboditi, a kako će biti u budućnosti to ostaje na nama. Duh zajedništva je uvijek ovdje egzistirao i nadam se da će tako ostati i u budućnosti  - naveo je Dunović.

 

Delegacije će u toku dana položiti cvijeće na šehidskom mezarju "Kovači" i na mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995, mezarima ubijenih policajaca u Velikom parku, gradskim grobljima Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion (Koševo), kod biste Vladimir Perić Valter, na Spomen-parku "Vraca", na Starom jevrejskom groblju te centralnom spomen-obilježju općine Novi Grad.

 

(Fena/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook