Okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Poslanici odbili da Zakon o akcizama bude razmatran po hitnoj, ali i skraćenoj proceduri: Ko je glasao ZA, a ko PROTIV

Front05.04.17, 12:36h

Poslanici odbili da Zakon o akcizama bude razmatran po hitnoj, ali i skraćenoj proceduri: Ko je glasao ZA, a ko PROTIV
Hitna procedura usvajanja zakona, kakva je predložena i za još dva zakona koji su iz tog seta, znači da nije moguće podnositi amandmane na utvrđeni tekst zakona, a poslanici su odbili i za ostale zakone da se izjašnjavaju po hitnoj ili skraćenoj proceduri


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su danas na hitnoj sjednici u Sarajevu da zakon o akcizama kojim se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate od 15 feninga, bude razmatran po hitnoj proceduri.

 

Za hitnost procedure bilo je 19 poslanika, 19 ih je bilo protiv, i jedan suzdržan te nije bilo opće većine. Nije prihvaćeno ni da se zakon razmatra po skraćenoj proceduri jer je 16 poslanika bilo ZA, a 21 protiv takve procedure.

 

Hitna procedura usvajanja zakona, kakva je predložena i za još dva zakona koji su iz tog seta, znači da nije moguće podnositi amandmane na utvrđeni tekst zakona, a poslanici su odbili i za ostale zakone da se izjašnjavaju po hitnoj ili skraćenoj proceduri.

 

Tako će izmjenama zakona o akcizama u BiH, o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, biti razmatrano u redovnoj proceduri.

 

Dodatni prihodi od akciza bili bi utrošeni za izgradnju autocesta i cesta, a ovim bi se omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

 

Nakon što hitna i skraćena procedura nije prihvaćena ni za Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, sjednica je okončana.

 

Ko je glasao ZA, a ko PROTIV

 

Za hitnost procedure za izmjene zakona o akcizama glasali su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, Amir Falić, Safer Demirović, Nermina Kapetanović, Asim Sarajlić i Hazim Rančić, te poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Borjana Krišto, Predrag Kožul, Monika Tomić i Nikola Lovrinović.



Također "za" su glasali i poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Staša Košarac i Nikola Špirić, kao i poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut, Mirsad Isaković i Fehim Škaljić.



Protiv hitne procedure glasali su poslanici SDA Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović te nezavisni poslanik Senad Šepić, koji je također bio zastupnik SDA i poslanik te stranke u Domu.


Također, poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) odbili su hitnu proceduru. Protiv nje su glasali Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić i Borislav Bojić te nezavisni poslanik Jovan Vukovljak i Momčilo Novaković (NDP) koji su u koaliciji Saveza za promjene (SzP).



Za hitnu proceduru nisu bili ni poslanici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Damir Bećirović, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica i Hanka Vajzović te poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović i Saša Magazinović kao i poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović.



Suzdržan je jedino bio poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić.


Sjednici nisu prisustvovali Milica Marković (SNSD), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Mirsad Mešić (SDP).



Nakon ovakvog glasanja za izmjene zakona o akcizama, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) kazao je poslanicima da nema potrebe ni izjašnjavati se o ostalim zakonima, ali je predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) napomenuo da se sjednica mora po procedurama okončati.
 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook