Predstavnički dom PSBiH danas o akcizama

SNSD-ovi poslanici dočekani aplauzom: 'Nije bilo isto bez vas'

Front05.04.17, 11:06h

SNSD-ovi poslanici dočekani aplauzom: 'Nije bilo isto bez vas'
Budući da vidim osmijeh na licu i predstavnika međunarodnih institucija, moguće da ova sjednica bude brza i zakoni usvojeni, poručio je Magazinović

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi na hitnoj sjednici trebalo da razmatra set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

 

Uz aplauze prisutnih, poslanik SDP-a Saša Magazinović na početku sjednice poželio je dobrodošlicu kolegama iz SNSD-a koji su ranije najavljivali da neće prisustvovati sjednici i glasati o setu zakona koji se odnosi na akcize

 

"Nije bilo isto sa njima i bez njih. Budući da vidim osmijeh na licu i predstavnika međunarodnih institucija, moguće da ova sjednica bude brza i zakoni usvojeni", poručio je Magazinović.

 

On je dodao da je jučer jedan evropski diplomata kazao "ko je protiv akciza, taj je protiv evropske agende i EU".

 

"Radi se o ambasadoru zemlje koja izlazi iz EU. Umjesto da se mi evropeiziramo, oni se balkaniziraju i šalju nam ovakve poruke. Ako sam dobro razumio, mi svi osim parlamentarne većine služimo da potpišemo agendu. Dvije godine ponavljam da trebaju svi biti uključeni u evropske procese. Dvije i pol godine kao opozicija nismo pozvani na ozbiljan sastanak. I na kraju mi neko kaže ako ne glasam za pokupljenje goriva, ja sam protiv EU. Možete me odmah upisati u te vaše sveske", dodao je Magazinović.

 

On je dodao da je "najveća tragedija ta što ih niko iz Vijeća ministara nije nazvao u vezi ovog zakona".

 

"Nas stranci zovu da nas lobiraju, Vijeće ministara ništa. Evo neka kolege kažu šta se jučer dešavalo. Zbog toga mislim da ovo ne treba ići u hitnu proceduru. Od Parlamenta se pokušava napraviti protočni bojler. Čak i da sam htio glasati, zbunio me Dodik. Izašao je u medije i kazao da im ne treba novac od MMF-a. A stranci zovu kažu trebaju vam pare. Kome sada vjerovati. Svi oni koji su zvali jučer, džaba su zvali", kazao je Magazinović.

 

On je poručio da ovakav pristup ne zaslužuje hitnu proceduru i da su ovo procesi u koje treba uključiti sve i voditi ih na transparentan način.

 

Pred poslanicima će se naći zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

 

Vijeće ministara BiH je krajem marta, većinom glasova, utvrdilo prijedloge tih zakona. Njihovim usvajanjem bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, čime se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara na kojoj su ti zakonski prijedlozi dobili podršku, kazao novinarima da su ministar Igor Crnadak i on glasali protiv, iako podržavaju reformski put BiH.

 

"Tražili smo u više navrata da se kroz ovaj novi namet od 15 feninga proizvede, ostvari ili obezbijedi minimalni nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji. U ovom slučaju to su poljoprivrednici", istaknuo je Šarović.

 

Dodao je da su i u razgovorima s MMF-om, a i s predstavnicima Vlade RS-a u više navrata tražili da se, ili uvede kategorija „plavog dizela“ ili na neki drugi način pomogne poljoprivrednicima.

 

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа BiH, također razmatra po hitnom postupku.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook