PORUKA IZ MOSTARA

Andrej Plenković: Ne smije jedan narod drugom birati člana Predsjedništva BiH

Front04.04.17, 14:18h

Andrej Plenković: Ne smije jedan narod drugom birati člana Predsjedništva BiH
Naglasio je i da je stav Hrvatske narodne zajednice (HDZ) BiH, Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ali i stav Vlade Hrvatske kao i njegov da treba naći rješenje u kojem će Hrvati kao konstitutivni narod imati punu ravnopravnost i biti u poziciji da bira svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH

 

 

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas u Mostaru da su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine aktuelna politička tema političkih stranaka i institucija u BiH.

 

- Zainteresirani smo da se nađe odgovarajuće rješenje o promjenama Izbornog zakona koji bi osigurao da ne dolazi do situacije u kojoj jedan narod drugom bira člana Predsjedništva BiH - istakao je Plenković.

 

Naglasio je i da je stav Hrvatske narodne zajednice (HDZ) BiH, Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ali i stav Vlade Hrvatske kao i njegov da treba naći rješenje u kojem će Hrvati kao konstitutivni narod imati punu ravnopravnost i biti u poziciji da bira svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

 

Izrazio je uvjerenje da će i drugi akteri imati razumijevanje za duh Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je preciziran koncept - jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

 

- U tom duhu bilo je izvjesno da su i tri člana Predsjedništva iz tri konstitutivna naroda i njihovi legitimni i legalni predstavnici - zaključio je Plenković.

 

Na ovaj način Plenković je komentirao pitanje novinara da li je s visokim bh. dužnosnicima tokom susreta u Mostaru razgovarao o temi izmjena Izbornog zakona BiH.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook