Srpski 'Alo' saznaje

Ko će naslijediti Vučića na čelu Vlade: Srbija dobija premijerku?

Front04.04.17, 10:37h

Ko će naslijediti Vučića na čelu Vlade: Srbija dobija premijerku?
Ona ima čist dosije i niko ne bi mogao da je s dokazima proziva za bilo kakvu aferu. Takođe, veoma je cijenjena i na zapadu, ali i na istoku

 

Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije, najozbiljniji je kandidat za novog predsjednika Vlade Srbije, saznaje „Alo!“.

 

Naime, novoizabrani predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić još nije donio konačnu odluku koga će predložiti za svog nasljednika na čelu Vlade, ali izvori lista Alo bliski premijeru tvrde da on ima najviše povjerenja u Brnabićevu, kako u njenu stručnost, tako i u operativnost. Istovremeno, Brnabićeva ima čist dosije i niko ne bi mogao da je s dokazima proziva za bilo kakvu aferu. Takođe, ona je veoma cijenjena i na zapadu, ali i na istoku.

 

ana-brnabic

 

Vučić, navodno, namjerava da Vladu ostavi nestranačkom premijeru, kako bi izbjegao sukobe među ionako zavađenim i sujetnim stranačkim funkcionerima. Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović, oboje visoki funkcioneri Srpske napredne stranke, odavno sebe vide na mjestu novog premijera, ali Vučić je riješen da nijednom od njih dvoje ne prepusti fotelju, kako bi spriječio podjele u stranci. U javnosti se spekuliše da bi fotelju premijera mogao da dobije bivši ministar pravde Nikola Selaković, ali izvori „Alo!” bliski diplomatskim izvorima navode da bi imenovanje Selakovića bilo dočekano na nož od zapadnih zemalja, navodno zbog njegovih posebnih veza sa Ruskom Federacijom.

 

I aktuelni ministar finansija Dušan Vujović vidi sebe u Vučićevoj fotelji, pa njegovi prijatelji po kuloarima već šire priče kako će upravo on naslijediti Vučića u Nemanjinoj 11. Međutim, Vučić izuzetno cijeni Vujovićevu stručnost u oblasti finansija, ali ima ozbiljne zamjerke na njegovu operativnost i posvećenost poslu. Takođe, postoje i izvjesni problemi privatne prirode zbog kojih Vujović ne bi mogao da se potpuno posveti veoma zahtjevnom poslu premijera.

 

Povodom Vučićevog odlaska sa premijerske pozicije u javnosti se često oglašavao i nekadašnji premijer, sada prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je otvoreno isticao da bi prihvatio tu poziciju ukoliko bi mu bila ponuđena. Iako je više izvora „Alo!” bliskih Dačiću u nezvaničnim razgovorima tvrdilo da je on već postigao dogovor s Vučićem i obezbijedio fotelju premijera, sam Dačić ovu informaciju juče nije želio ni da potvrdi, ni da demantuje.

 

Član predsjedništva SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je juče da još nije donesena odluka o tome ko će biti premijer Srbije.

 

- To će biti predmet razgovora u stranci i na svim drugim nivoima u narednim nedeljama. Mislim da je Aleksandar Vučić rekao da će to biti u naredna dva meseca, da će se donositi takva odluka. Ima vremena za to, Vlada funkcioniše i radi svoj posao - rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

 

Upitan da li bi prihvatio mjesto premijera, Stefanović je rekao da mu to mjesto nije ni nuđeno, i da sebe ne vidi na tom mjestu. On je rekao da nije ni vrijeme da ostavi mjesto ministra unutrašnjih poslova, jer treba mnogo toga da se uradi.

 

- Nisam se rodio u fotelji, niti ću u njoj umreti. Biću na funkciji dok sam potreban. Spreman sam da radim, to je važno za svakog čoveka koji hoće da se prihvati javne funkcije - rekao je Stefanović.

 

Na pitanje da li će premijer biti neko iz stranke ili nestranačka ličnost, Stefanović je rekao da nije donesena odluka o tome, i da su se bavili predizbornom kampanjom.

 

Gojković: Aleksandar Vučić će biti premijer do juna

 

Predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je da mandat odlazećem predsjedniku Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja, nakon čega će uslijediti konsultacije izabranog predsjednika države sa partijama i izbor predsjednika.

 

- Nikoliću mandat ističe 31. maja, a ako je po slovu Ustava i zakona, nakon toga imamo konsultacije novog predsednika države sa partijama i izbor predsednika - rekla je Gojkovićeva za TV „Pink“.

 

I Dačić u kombinaciji?

 

Nebojša Medojević, lider Pokreta za promene, napisao je da se po Podgorici priča da je Aleksandar Vučić na sastanku sa Putinom odlučio da će novi premijer Srbije biti Ivica Dačić. Lider SPS-a izjavio je juče da sa Vučićem nije razgovarao o tome ko će biti budući premijer. Upitan da li bi prihvatio kada bi mu Vučić ponudio tu funkciju, Dačić je odgovorio:

 

- Niko mi ne bi poverovao kada bih rekao da bih je odbio.

 

(alo.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook