ODGOVOR NA OPTUŽBE FONDACIJE

Sukob oko autorskih i izdavačkih prava: Majo Dizdar najavljuje knjigu 'Mak Dizdar – dnevnik istrage'

Kultura03.04.17, 11:44h

Sukob oko autorskih i izdavačkih prava: Majo Dizdar najavljuje knjigu 'Mak Dizdar – dnevnik istrage'
- Ja ću sve reći u svojoj knjizi „Mak Dizdar – dnevnik istrage“, u kojoj će se svako prepoznati i naći svoje trajno mjesto, najavljuje Majo Dizdar

 
Književnik Majo Dizdar odgovara na optužbe Gorčina Dizdara u vezi štampanja i promocije novog izdanja "Kamenog spavača", ali najavljuje i knjigu o životu i smrti velikog pisca, kao i o slučaju oko autorskih i izdavačkih prava koje vodi Fondacija "Mak Dizdar".

Njegov odgovor prenosimo u cjelosti:


Čitava priča i ponašanje Fondacije „Mak Dizdar“ je zamjena teza. Naime, Fondacija „Mak Dizdar“ odbranu mojih autorskih prava namjerva pretstaviti kao sukob u porodici, ne kao nezakonito djelovanje Fondacije, te time ubijediti javnost da je u pitanju porodični konflikt, a ne pokušaj obmane javnosti o kršenju zakona o autorskim pravima.


To u praksi znači da dobivene donacije prije svega treba opravdati. U ovom slučaja Fondacija će to činiti štampnjem Makovog „Kamenog spavača“, i tako opravdati donacije, pri čemu nikome neće pasti na pamet da se neko, čiji je osnovni zadatak da štiti lik i djelo Maka Dizdara, usudio kršiti autorska prava, što Fondacija neprestano čini.


Dakle, institucijijama i donatorima će se ponuditi štampana djela, a ne dokumentacija koja je neophodna da bi se to djelo uopće smjelo štapmpati. Tako donatori i druge institucije neće imati dokumente koji govore o nezakonitoj štampi, a Fondacija će na taj način biti čista prema donatorima.


Jasno je da oni znaju da će biti tuženi i da su u panici, jer su već dobili sudsku opomenu, međutim, oni se pouzdaju u dugotrajan sudski proces, a u međuvremenu će pokušavati preparirati javnosti protiv mene, sina Maka Dizdara, jer ja, navodno zbog svojih ličnih interasa, ne dozvoljavam štampanje „Kamenog spavača“, a on unuk, čini sve da zaštiti moga oca.


Tako će se Fondacija predstaviti kao „autentični i definitivni“ zaštitnik lika i djela Maka Dizdara, a ne i drugi njegovi pravni nasljednici i nosioci autorskih prava.


Mislim da je došlo vrijeme da ja o svemu progovorim i pokušam zaštiti Maka Dizdara od negativnog djelovanja Fondacije „Mak Dizdar“, što ću činiti sudskim putem, ali i obavještavanjem javnosti o svemu što se događalo proteklih godina, o čemu imam bogatu dokumentaciju, te da to nikako neću činiti kroz polemike sa predsjednikom Fondacije, čije su izjave pune neistina i laži.  


Također, molim Gorčina Dizdara da se kao unuk Maka Dizdara prestane ispred porodice Dizdar izvinjavati mome matičnom Društvu pisaca BiH, zbog (moga) „narušavanja ugleda velikog bosanskohercegovačkog pjesnika i nekadašnjeg predsjednika ovog udruženja prouzrokovanog nesuglasicama njegovih nasljednika“. To je mjesto moga djelovanja, a ne njegovog, a nisu u pitanju nesuglasice, nego flagrantno kršenje arorskih prava Fondacije „Mak Dizdar“, zgbog čega se odgovara na sudu.


I drugo, molim ga da ubuduće, kad govori o Fondaciji „Mak Dizdar“, ne govori u ime porodice, kako to uvijek čini, nego u ime porodice rahmetli Envera Dizdara, koji je osnovao ovo privatno preduzeće sa imenom moga oca, koje kao takvo i dalje egzistira.


Uostalom, ja ću sve reći u svojoj knjizi „Mak Dizdar – dnevnik istrage“, u kojoj će se svako prepoznati i naći svoje trajno mjesto.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

******************************

Ne propusti bonus video na DEPO TV, vodećem online video kanalu u BiH!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook