POVODOM 100-GODIŠNJICE ROĐENJA VELIKOG BH. PJESNIKA

Promocija autentičnog i definitivnog izdanja 'Kamenog spavača' Maka Dizdara

Kultura02.04.17, 14:11h

 Promocija autentičnog i definitivnog izdanja 'Kamenog spavača' Maka Dizdara
Riječ je o posljednjoj autoriziranoj, konačnoj verziji "Kamenog spavača", tj. o verziji koja je izraz posljednje stvaralačke volje autora


U ponedjeljak, 3. aprila, u 18:00 sati u Bošnjačkom institutu bit će održana promocija autentičnog i definitivnog izdanja "Kamenog spavača" Maka Dizdara.


U pogovoru priređivača prof. dr. Sanjina Kodrića navedeno je:


“Ova knjiga predstavlja autentično i definitivno izdanje "Kamenog spavača" Maka Dizdara (editio authentica et definitiva). Riječ je, dakle, o posljednjoj autoriziranoj, konačnoj verziji "Kamenog spavača", tj. o verziji koja je izraz posljednje stvaralačke volje autora, ali i o verziji koja je priređena za objavljivanje u skladu s najvišim tekstološkim i književnohistorijskim standardima i kriterijima. Ovo je i prvo, zasad jedino ovakvo izdanje, i u tom smislu razlikuje se više ili manje od svih drugih dosadašnjih izdanja "Kamenog spavača", odnosno u pitanju je finalni tekst ove autorove knjige, kao i tekst koji bi se trebao smatrati kanonskim”.


O "Kamenom spavaču" i njegovom autentičnom i definitivnom izdanju govorit će dr. Gorčin Dizdar (urednik), prof. dr. Sanjin Kodrić (priređivač), prof. dr. Muhidin Džanko, prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Vahidin Preljević i doc. dr. Adijata Ibrišimović-Šabić.


Izdavač autentičnog i definitvnog izdanja "Kamenog spavača" je Fondacija “Mak Dizdar”, a promocija se održava u sklopu projekta obilježavanja stote godišnjice rođenje Maka Dizdara pod nazivom “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”.


Objavljivanje ove knjige podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Kabinet potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Milana Dunovića.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

***************************************

Ne prepopusti bonus video na DEPO TV!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook