OPŠTINA JEDNOG LICA

Samovolja načelnika Ilidže Senaida Memića: Ja sam vlast, oni su opozicija - može mi se!

Hronika02.04.17, 09:45h

Samovolja načelnika Ilidže Senaida Memića: Ja sam vlast, oni su opozicija - može mi se!
Načelnik Memić nije htio pred kamere. Na optužbe opozicionih vijećnika, odgovorio je u svom stilu: Mi smo većina, oni su opozicija… Kad budu na vlasti, neka rade šta žele!

 

 

Izvor: BHRT/Autor: Aleksandar Brezar


Jedan mali parking na Ilidži ukazuje na sistemske probleme i samovolju opštinske uprave sa njenim načelnikom Senaidom Memićem na čelu. Tako tvrde opozicioni vijećnici Ilidže, koji su, kažu, potpuno, kao i cjelokupno Opštinsko vijeće, isključeni iz procesa odlučivanja.


Nakon što su uložili žalbu na prvobitni parking ispred ugostiteljskog objekta, koji je, kako je ustanovila i saobraćajna policija, djelimično ušao u saobraćajnicu, te prekršio niz zakona, sada se gradi novi parking uz obalu rijeke Željeznice.


Samovolja načelnika Ilidže

    
„Ono što je problematično jeste da su procedure zaobiđene, da je zaobiđeno Opštinsko vijeće Ilidže. Mislim da je protivno Regulacionom planu i, ukoliko se radi o koncesiji, načelnik Memić je bio u obavezi da informiše Opštinsko vijeće da diskutujemo o tome“, govori za BHRT vijećnik SDP-a Samir Avdić o problemu parkinga koji se gradi kraj ugostiteljskog objekta.


Načelnik Memić nije htio pred kamere. Na optužbe opozicionih vijećnika, odgovorio je u svom stilu:

    
„Mi smo većina, oni su opozicija… Kad budu na vlasti, neka rade šta žele.“


Kako kaže, opozicioni vijećnici godinama opstruiraju „svaki napredak u opštini“.


Parking se gradi, dozvole nema


U međuvremenu, parking vrijedno gradi privatna firma koja je posao dobila bez tendera. Načelnik je dao koncesiju ugostiteljskom objektu koji je unajmio izvođača radova, firmu Grakop iz Kiseljaka. Građevinske dozvole – nema.


U Opštini Ilidža nam je rečeno da se dozvola čeka, i da nije izdata zbog neusvajanja Elaborata o vodnom dobru Agencije za vodno područje rijeke Save. Iz ove agencije dobili smo dokumente koji jasno ukazuju na to da je nadležna opštinska služba ta koja je trebala usvojiti elaborat, te da se ne može pristupiti nikakvim radovima.


U Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo potvrdili su da se parking nalazi u vodozaštitnoj zoni, suprotno onome što tvrde u Opštini. U službenom odgovoru iz ove institucije se navodi:


„Prema Zakonu o vodama Kantona Sarajevo, (član 61-alinea o), zabranjeno je graditi objekte na obalama regulisanih vodotoka koji ne služe odbrani od poplava".


Umjesto četiri sprata šest, umjesto šest spratova 13!


Parking na Ilidži samo je još jedan u nizu građevinskih projekata koji se u ovoj opštini gradi mimo postojećeg plana. Većina novoizgrađenih zgrada ima najmanje dva sprata više u odnosu na dozvolu koju su dobili.


Zgrada „Ilidža Sky“ umjesto četiri ima šest spratova, kao i stambeni kompleks kod zgrade Četvrte policijske uprave. Neke od zgrada u naselju Tibra na Stupu, umjesto planiranih šest, imaju 13 spratova. Vijećnici tvrde da načelnik Memić samoinicijativno koristi diskreciono pravo na takozvane „sitne korekcije“.


Mirza Alijagić, vijećnik SDP-a, na pitanje dokle seže načelnikovo pravo na korekcije, i da li se za svaku promjenu mora dobiti odobrenje Opštinskog vijeća, jasno poručuje kako se u svakom slučaju ne radi baš o „sitnim korekcijama“.

    
„Sve mora biti u Regulacionom planu. Međutim, mi nemamo uvid u Regulacioni plan MZ Lužani. Neke sitne korekcije kao što je nadogradnja balkona, to može načelnik sam odobriti. Zakon dozvoljava male korekcije Regulacionog plana. Sada, zgrade imaju po dva sprata više. Da li su to sitne korekcije – to načelnik zna“, govori vijećnik Mirza Alijagić.


Od ekološkog problema, do getoizacije


Osim što ovakvu zloupotrebu diskrecionog prava opozicija smatra plivanjem u mutnom da bi se udovoljilo zahtjevima investitora, izgradnja dodatnih spratova mimo planova i dozvola ima dalekosežne posljedice na kvalitet stanovanja. Pored Ilidže, ovakva stihijska gradnja postala je standard u mnogim bh. opštinama.


Nasiha Pozder, urbanistkinja i viša asistentica na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo, kaže da gradnja pri kojoj se ne poštuju planovi dovodi do serije problema, od negativnog uticaja na okoliš, poput blokiranja kretanja zraka, do getoizacije pojedinih naselja.

    
„Ono što mi danas imamo jeste stambene zone sa vrlo malo društvenih ili infrastrukturnih sadržaja. Sada kada posjetite Stup, a ja sam imala prilike da razgovaram sa građanima u toj mjesnoj zajednici, vi ustvari vidite da oni nemaju niti osnovnu školu, nemaju vrtić, nemaju ambulantu. I sad se javlja problem koji opterećuje i društvenu i lokalnu zajednicu, koja i treba da se osjeća opterećeno, budući da su sve te gradnje ustvari na teret i lokalne zajednice“, tvrdi Nasiha Pozder za BHRT.


Nakon svega navedenog, postavlja se samo jedno pitanje: Da li je opština Ilidža postala opština jednog lica?


Što je najgore, sigurno je da nije jedina!

 

Prilog BHRT pogledajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

******************************************

Ne propusti bonus video na DEPO TV!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook