FOTO/ Todorići, najimućniji u Hrvatskoj

Kako se bogatila porodica vlasnika Konzuma: Dvorci, vile, jahta, helikopter... i otok u Jadranskom moru!

Biznis Klub31.03.17, 12:25h

Kako se bogatila porodica vlasnika Konzuma: Dvorci, vile, jahta, helikopter... i otok u Jadranskom moru!
Porodica Todorić u vlasništvu ima jako puno nekretnina, među kojima je i otok Smokvica kod Rogoznice

Porodica Todorić već je godinama najbogatija porodica u Hrvatskoj, a osim poduže list kompanija koje imaju u svom vlasništvu, Todorići su veliki ljubitelji skupih, lijepih i luksuznih stvari. Najupečatljiviji su naravno Kulmerovi dvori na brijegu u Šestinama. Prema imanju koje se prostire na 55.000 kvadratnih metara ulicom Himper vodi drvored nakon kojeg se uzdiže dvorac oker boje utopljen u uredno pošišanu zelenu travu.

 

Dvorac na jedan sprat dugačak je 54 metra i središnji je objekt imanja. Iz predvorja na prvi sprat, kao u seriji "Dinastija", vode spiralne stube. Stilski namještaj u dvorcu dijelom je nabavljen u Hrvatskoj, a dijelom u inostranstvu. U prizemlju je i nekoliko salona, do vinskog podruma i ogromne garaže vodi lift, a porodica se u dvorac uselila prije desetak godina. Tamo živi cijela familija, a svaka porodica je u zasebnom krilu. Garaža je ogromna, a stariji sin Ante veliki je ljubitelj automobila Porsche, kakvih u garaži ima nekoliko, među kojima i Porsche Cayenne Todorićeve supruge Vesne koja je izradila personalizirane tablice – VT. Porodica posjeduje helikopter Bell 427, te jahtu Jana. Osim Kulmerovih dvora, Todorići imaju još luksuznih nekretnina.

 

kulmerovi-dvori-todoric

 

Među njima je vila u Medveji kod Opatije, te kuća u Gorskom kotaru, nekad poznata Čarobna koliba koju su Todorići kupili nakon što su više puta tamo provodili odmor. Kuća i okućnica se prostiru na 8000 kvadratnih metara, sama kuća velika je 200 kvadrata, a sagrađena je 2007. godine.

 

Koliba je sagrađena od ručno obrađenih trupaca smrekina i jelina drveta, podovi su obloženi porculanskim pločicama, a većina namještaja ručni je rad, počevši od stolova i stolaca, do kreveta... Kamin, podno grijanje, sauna, bazen samo su dio "opreme" ove kuće u srcu Ravne gore. Todorići su vlasnici jahte Jana, s kojom idu na otok Smokvica kod Rogoznice. Tamo su godinama ljetovali, a 1995. godine firma Grafoplast je dobila otočić na korištenje od MORH-a na trideset godina. 

 

Bivši vlasnik Grafoplasta tvrdi da je otok preuzeo u očajnom stanju jer su nekadašnji vojni objekti bili opljačkani i devastirani. U obnovu je, kaže, uložio 5 miliona eura, a u međuvremenu je Grafopalst kupio Agrokor Ivice Todorića, koji ga je zadržao na čelu tvrtke i zadužio za upravljanje Smokvicom. Todorići otok godinama koriste otok kao svoju ljetnu oazu za koju nije plaćana koncesija, koja bi svih ovih godina, prema riječima ministra Marića, ukupno koštala oko 200 miliona kuna. Todorići su unatoč ovim rezidencijama zadržali i staru kuću na Pantovčaku, u kojoj su živjeli prije preseljenja u Kulmerove dvore, a koja se nalazi nasuprot predsjedničkih dvora.

 

Ostale fotografije pogledajte na OVOM linku.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

*****************************************

Ne propusti bonus video na DEPO TV!

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook