Narodna skupština RS-a

SNSD neće glasati za SDS-ovu deklaraciju o Dejtonskom sporazumu

Front28.03.17, 15:13h

SNSD neće glasati za SDS-ovu deklaraciju o Dejtonskom sporazumu
Zamjera SDS-u jer u predloženom dokumetu nije spomenuo OHR i visokog predstavnika u BiH, s čijim postojanjem BiH ne može ići u EU

 

Deklaraciju o zaštiti opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU kao strateškim ciljevima RS-a koju je u parlamentarnu proceduru uputio SDS neće podržati poslanici SNSD-a te drugih stranaka vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a.



Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kaže da se ta stranka uvijek zalagala za Dejtonski sporazum i evropski put BiH, kao i da RS ima aktivnu ulogu u tom procesu, ali da SDS-ova deklaracija ne sadrži mnoge važne elemente koji ukazuju na trenutnu situaciju u BiH te pita zašto se u dokumentu ne spominje i Sud i Tužilaštvo BiH, na čiji rad imaju primjedbe.



Zamjera SDS-u jer u predloženom dokumetu nije spomenuo OHR i visokog predstavnika u BiH, s čijim postojanjem BiH ne može ići u EU.



SNSD je tražio da se deklaracija doradi, jer tvrde da je loše pripremljena i nedorečena.



I šefica poslaničkog kluba DNS-a u Narodnoj skupštini RS-a Spomenka Stevanović je potvrdila  da ta stranka neće podržati SDS-ovu deklaraciju o Dejtonskom sporazumu, jer "ima politikantski karakter".


- Jedna stranka time želi da se predstavi kao glavni branilac Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao više proevropski nastrojana od ostalih stranka – ustvrdila je Stevanović.



Zamjera SDS-u jer u deklaraciji nema osude antidejtonskog ponašanja i djelovanja, kako je ustvrdila, dijela međunarodne zajednice, prvenstveno visokog predstavnika.



S druge strane, poslanik SDS-a u entitetskom parlamentu Vukota Govedarica je kazao da Deklaracija nije pravljena da bi proizvodila krizu i konflikte, već naprotiv.



- Tamo gdje nema dijaloga tu nastaje političa nestabilnost i imamo haos.Neću voditi populističku politiku, ona nam nije potrebna ni stranci ni srpskom narodu već želim da vodim odgovornu politiku, a to je Dejtonski sporazum – naglasio je Govedarica. 



Potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić (SDA) je dodao da će Koalicija "Domovina" podržati deklaraciju, jer smatraju da se trebamo okrenuti budućnosti, posebno razvoju ekonomije radi boljeg života građana.


 - Prijedlog deklaracije je akt koji sigurno nema razloga da ne podržimo bez obzira  na to kojoj političkoj opciji pripadamo. Nadam se da je ovo iskreno i mi ćemo deklaraciju podržati jer je dobar materijal i pravac kretanja - rekao je Bratić.



Rasprava o ovoj tački još nije okončana.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook