Bura u javnosti

Ministarstvo zdravstva pojašnjava: Naredba propisuje obaveznu provjeru vakcinalnog statusa, a ne zabranu upisa

Hronika27.03.17, 13:58h

Ministarstvo zdravstva pojašnjava: Naredba propisuje obaveznu provjeru vakcinalnog statusa, a ne zabranu upisa
Sporna jučerašnja informacija izazvala je ogroman broj reakcija, pogotovo na društvenim mrežama, te se može promatrati i kao svojevrsni primjer kako neprovjerena ili pogrešno protumačena informacija može ogromnom brzinom da se proširi, izazove brojne nedoumice, rasprave, ali i nemir kod roditelja

 

Federalno ministarstvo zdravstvo uputilo je demantij vijesti Federalne novinske agencije "Procijepljenost MMR cjepivom u Federaciji BiH pala na 64 posto", objavljene u nedjelju, 26. marta.

 

U demantiju se navodi kako "Naredba o programu obveznih imunizacija u 2017. godini" Federalnog zavoda zdravstva ne zabranjuje upis necijepljene djece u škole i vrtiće, već propisuje provjeru vakcinalnog statusa.

 

"Moguća sankcija za odbijanje obavezne imunizacije je novčana kazna, ali je generalni stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama, nego da se roditelji kroz neposredni razgovor sa liječnicima trebaju upoznati sa svim naučno dokazanim prednostima i značajem imunizacije", navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Demantij prenosimo u cijelosti:

 

"Povodom teksta koji je 26.03.2017. godine objavila Federalna novinska agencija, a koju su prenijeli brojni mediji, a u kojem se tvrdi da je Federalno ministarstvo zdravstva donijelo Naredbu kojom se zabranjuje upis nevakcinisane djece u vrtiće, škole i kolektive Federalno ministarstvo zdravstva izdaje sljedeće priopćenje za javnost.

 

Na osnovu člana 44. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službene novine Federacije BiH", broj 29/05), federalni ministar zdravstva, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, svake godine donosi Naredbu o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti. Ovom Naredbom uređuje se program obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u tekućoj godini.

 

U spornom tekstu koji je objavila FENA se, bez navođenja eventualnog izvora takve informacije, niti provjere informacije u Federalnom ministarstvu zdravstva, tvrdi da ovogodišnja Naredba propisuje i to da nevakcinisana djeca neće moći biti upisana u vrtiće, škole i kolektivne smještaje.

 

Ističemo da ova informacija nije tačna. Federalno ministarstvo zdravstva ovom Naredbom nije, niti može zabraniti upis nevakcinisane djece u predškolske i školske ustanove ili kolektivne smještaje.

 

Naredba o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu („Službene novine FBiH“ br. 19/17), kao i naredbe iz prethodnih godina propisuju obavezu provjere vakcinalnog statusa prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova; prilikom upisa u sve vrste škola, od osnovnih do visokih; prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim indikacijama; prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje; prilikom prijema u radni odnos; prilikom svake posjete liječniku (novorođenčadi, male djece, predškolske i školske djece i mladih); prilikom prijema djece u đačke i studentske domove; prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje.

 

Ukoliko se tom prilikom utvrdi da imunizacija nije kompletna, doktor medicine je dužan o tome obavijestiti osobu/roditelja/staratelja i u skladu s Programom obaveznih imunizacija obaviti dodatnu vakcinaciju i/ili revakcinaciju. Ukoliko osoba/roditelj ili staratelj odbije dodatnu vakcinaciju/revakcinaciju djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nekompletnom vakcinalnom statusu i obavještava nadležnog sanitarnog/zdravstvenog inspektora.

 

Ovo iz razloga što je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano da je imunizacija obavezna, te nadležna inspekcija može izreći novčanu kaznu pojedincima koji odbijaju obaveznu imunizaciju.

 

Ponavljamo, Naredba propisuje obaveznu provjeru vakcinalnog statusa, a ne zabranu upisa u predškolske i školske ustanove itd. Moguća sankcija za odbijanje obavezne imunizacije je novčana kazna, ali je generalni stav da ne treba pribjegavati represivnim mjerama, nego da se roditelji kroz neposredni razgovor sa liječnicima trebaju upoznati sa svim naučno dokazanim prednostima i značajem imunizacije.

 

Sporna jučerašnja informacija izazvala je ogroman broj reakcija, pogotovo na društvenim mrežama, te se može promatrati i kao svojevrsni primjer kako neprovjerena ili pogrešno protumačena informacija može ogromnom brzinom da se proširi, izazove brojne nedoumice, rasprave, ali i nemir kod roditelja.

 

Upravo su neprovjerene, proizvoljne i naučno neutemeljene informacije jedan od uzroka pada obuhvata djece obaveznom imunizacijom u Federaciji BiH, ali i u pojedinim drugim zemljama Evrope. S tim u vezi, savjetujemo roditelje da o važnosti, sigurnosti i efikasnosti vakcina razgovaraju sa svojim liječnicima, pedijatrima te nadležnim zdravstvenim institucijama.

 

Imunizacija nije samo jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih intervencija u istoriji čovječanstva, nego i ljudsko pravo i jedan od ključnih elemenata u očuvanju zdravlja djece. Apelujemo na roditelje da u dogovoru sa svojim liječnicima i u skladu s Programom obavezne imunizacije vakcinišu svoju djecu, obzirom da vakcinalno preventabilne bolesti mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrtne ishode."

 

U potpisu demantija je Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnoga ministarstva zdravstva.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook