Važna informacija za putnike

Pooštrena pravila za ulazak u Hrvatsku: Meso ne smijete imati ni u sendvičima, a trebat će vam i dosta novca...

Hronika27.03.17, 13:03h

Pooštrena pravila za ulazak u Hrvatsku: Meso ne smijete imati ni u sendvičima, a trebat će vam i dosta novca...
Takozvanim paradajz turistima koji su punili prtljažnike raznoraznim prehrambenim proizvodima je odzvonilo jer su na granicama pooštrene kontrole

 

Ljeto je pred vratima, dakle, i vrijeme godišnjih odmora. Putuje se svim mogućim prijevoznim sredstvima - pješice, biciklom, motociklom, skuterom, automobilom, željeznicom, brodovima, autobusom, zrakoplovom. Krenut će se prema planinama, moru, šumama, jezerima..., uglavnom preko granice.

 

Kako ne bismo imali neugodnih situacije, jedno od važnijih pitanja je što smijemo prenijeti preko granice, a da ne prekršimo pravila, piše Večernji list.

 

Ako krenete preko bilo kojeg graničnog prijelaza iz BiH, ne smijete ponijeti meso (pa ni u sendvičima) ili mliječne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, kao i hrana za bebe i kućne ljubimce, dopušteni, ali u ograničenim količinama. Putujete li automobilom, natočite pun spremnik gorivom. Tu je najjeftinije.

 

A hrana? Takozvanim paradajz turistima koji su punili prtljažnike raznoraznim prehrambenim proizvodima je odzvonilo jer su na granicama pooštrene kontrole. Iz Carinske uprave Hrvatske tvrde kako uglavnom nemaju problema s putnicima koji dolaze iz BiH. Na osnovi ranijih, ponekad i neugodnih iskustava, putnici se često prije polaska na odmor informiraju o tome što mogu ponijeti i nemaju problema prilikom carinskih kontrola, uglavnom to rade preko internetske stranice Carinske uprave RH, gdje je istaknuta uputa o sadržaju osobne prtljage, na osnovi koje putnici mogu saznati što sa sobom mogu ponijeti. Ista pravila vrijede i za sve koji su uplatili ljetovanje u Grčkoj. Ali i Crnoj Gori, bez obzira na to što još nije dio europske obitelji.

 

Državljani BiH koji putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, osim biometrijske putovnice, trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati putovnice koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka.

 

Ako na putovanje povedu i svog kućnoga ljubimca, (psi, mačke i životinje iz porodice kuna), u pratnji posjednika koji putuju kroz RH ili koji tu privremeno borave moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem koji mora biti upisan u međunarodni certifikat izdan u skladu s važećim zakonodavstvom RH.

 

Osim cijepljenja protiv bjesnoće koja se provodi u starosti od 3 mjeseca, moraju biti cijepljeni najmanje 6 mjeseci i ne više od godine dana prije putovanja, a kod naknadnih (booster) cjepiva ne više od godinu dana prije putovanja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!