Kada najčešće jedete paradajz? A krumpir? Jabuku? Znate li kako određene namirnice djeluju na naš organizam ovisno o dobu dana u kojem ih pojedemo?
IZNENADIT ćete se kada vidite koliko krivo planirate svoje obroke!
Pogledajte:
Banana
DA - ujutro - jača imunološki sustav, pozitivno utječe na kožu.
NE - za večeru - može loše utjecati na stvaranje sluzi i ometati probavni sustav
Jabuka
DA - za doručak - sadrži pektine koji snižavaju šećer u krvi i održavaju dobru tazinu kolesterola
NE - za večeru - pektin je teško razgradiv po noći te pojačava kiselinu u želudcu.
Naranče
DA - za užinu - poboljšavaju probavi i ubrzavaju metabolizam.
NE - za doručak - prekisele su za želudac na tašte.
Mlijeko
DA - za večeru. Umiruje tijelo.
NE - ujutro - osim ako planirate dosta vježbati jer se mlijeko ujutro prilično sporo probavlja.
Sir
DA - za doručak - u umjerenim količinama pomaže spriječiti debljanje i nadutost.
NE - za večeru - težak je za probavu, uzrokuje plinove.
Orašasti plodovi
DA - za ručak - zasitini i dobro snižavaju krvni tlak.
NE - za večeru - prekalorični su za večernje grickanje.
Paradajz
DA - za doručak - pooljšava probavu i ubrzavaju metabolizam. Ali nije za one s osjetljivim želudcem jer pojačava kiselinu.
NE - za večeru - uzrokuju nadutost.
Krumpir
DA - za doručak - škrob iz krumpira snižava kolesterol, a pun je i dobrih minerala.
NE - za večeru - ima dosta kalorija pa vodi deljanju, posebno ako se nakon večere više ne trošite.
Riža
DA - za ručak - metabolizam brže radi tijekom dana pa omogućuje organizmu dobro iskoristiti sve ugljikohidrate.
NE - za večeru - potrošite je nećete pa vodi debljanju.
Tamna čokolada
DA - za doručak - puna je antioksidansa
NE - za užinu - povećava masti.
Sušene smokve i marelice (voće)
DA - za doručak - ubrzavaju metabolizam i pomažu probavi.
NE - za večeru - usporavaju, pogošavaju probavu i uzrokuju plinove.
(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook