krijumčarenje migranata

Predložen pritvor za trojicu osumnjičenih u sklopu akcije 'Bosfor'

Hronika24.03.17, 14:25h

 Predložen pritvor za trojicu osumnjičenih u sklopu akcije 'Bosfor'
Mjera pritvora prema osumnjičenima predložena je zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak

 

Nakon što je postupajući tužilac ispitao osumnjičene u sklopu akcije "Bosfor" upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za Kadira Kania, rođenog 1987. godine u mjestu Bayburt Republika Turska, Mustafu Kara, rođenog 1951. godine u mjestu Karasu R Turska i Valentina Vidića, rođenog 1991. godine, iz Čapljine.

 

Mjera pritvora prema osumnjičenima predložena je zbog opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te da bi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

 

Pritvor je predložen i zbog postojanja bojazni da bi puštanjem na slobodu osumnjičeni nastavili  vršenje ovih i drugih krivičnih djela te da bi dovršili krivična djela za koja se sumnjiče ovom istragom ili počinili novo krivično djelo.

 

U akciji koju je Tužilaštvo BiH provelo sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a u saradnji sa kolegama iz R Hrvatske  i Turske, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizirali ilegalni transport više desetina ilegalnih emigranata, uglavnom državljana R Turske,  oba spola i različitih starosnih dobi, koje su za velike novčane iznose, a koji su dostizali i više hiljada eura, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

 

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

 

Prema jednoj osumnjičenoj osobi bit će upućen prijedlog za određivanje mjera zabrane.

 

Prijedlog za određivanje mjera pritvora proslijeđen je Sudu BiH, a istraga se intenzivno nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook