Ministrica finansija FBiH poručila

Milićević: Više nema neoporezivih primanja u FBiH

Front23.03.17, 14:43h

Milićević: Više nema neoporezivih primanja u FBiH
Što se tiče poreza na dohodak, Milićević je istakla kako je novina da se proširuje osnovica te da više nema neoporezivih primanja u FBiH, dodavši kako je to zakonsko rješenje i u bližem i u daljem okruženju

 

Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Mostaru Prednacrt zakona o doprinosima i Prednacrt zakona o porezu na dohodak.

 

 Govoreći o navedenim zakonima, zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je kako je bila želja da se stvori poslovno okruženje i isti pristup za sve poslodavce na tržištu Federacije, te da je u tom smislu osnovni princip bio da se stvori harmonizacija zakonskih rješenja u najbližem okruženju.

 

 Osnovni cilj Prednacrta zakona o doprinosima jeste da, uz nižu zbirnu stopu doprinosa, i istovremeno proširenje osnovice za obračun doprinosa, te povećanjem obuhvata obveznika doprinosa, uz zadržavanje neutralnog utjecaja na prihode izvanproračunskih fondova, bude smanjena rigidnost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Europi.

 

 - Opredijelili smo se da podržimo stopu od 33 posto i da toliko proširimo osnovicu koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada iznavproračunski fondovi - kazala je Milićević, naglasivši kako je osnovni princip bio da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu bili 41,5 posto.

 

 Što se tiče poreza na dohodak, Milićević je istakla kako je novina da se proširuje osnovica te da više nema neoporezivih primanja u FBiH, dodavši kako je to zakonsko rješenje i u bližem i u daljem okruženju.

 

 - Sve što se prima kao naknada djelatniku je oporezivo - pojasnila je Milićević dodavši kako su ovim zakonima hjeli pokazati i različit pristup vezan za platežne razrede, odnosno visine plaće.

 

Proširenje osnovice dohotka od nesamostalnoga rada čini se na način da bude smanjen porezni teret na niska primanja, a na visoka povećan. Iz toga razloga je uvedeno progresivno oporezivanje kod ovoga dohotka i to kroz dvije stope: 10 posto na mjesečni dohodak do 1500 KM i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1500 KM, te osobni odbitak od 700 KM. U osnovicu dohotka uključene su naknade na ime toplog obroka, prijevoza i regresa, kao i djelimično oporezivanje ostalih naknada koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!