VELIKA ONLINE ANKETA DEPO PORTALA

Blizu 60 posto građana BiH traži nove političke stranke i lidere: Bajrović i Suljagić političke snage u usponu!

Front23.03.17, 14:08h

Blizu 60 posto građana BiH traži nove političke stranke i lidere: Bajrović i Suljagić političke snage u usponu!
Iako je riječ o internoj anketi našeg portala, ona ipak indikativno pokazuje ogromno nezadovoljstvo građana i potencijalnih birača trenutnom političkom ponudom u zemlji


U proteklih 10-tak dana DEPO Portal uradio je veliku online anketu među svojim čitaocima i došao do šokantnih rezulata: čak 4315 (59,48%) od 7255 čitalaca koji su uzeli učešće u ovoj anekti izjasnilo se da neće glasati niti za jednu od trenutno aktuelnih političkih stranaka (SDA, HDZ, SBB, HDZ 1990, Koalicija SDP-DF, Naša stranka i Građanski savez), nego bi svoj glas dali nekoj drugoj politčkoj stranci.


Iako je riječ o internoj anketi našeg portala, ona ipak indikativno pokazuje ogromno nezadovoljstvo građana i potencijalnih birača trenutnom političkom ponudom u zemlji.

 

anketa


Ovako veliki postotak onih koji nisu zadovoljni i nije toliko iznenađenje, imajući u vidu krizu politike, njene vjerodostojnosti u javnosti, kao i opće depresije koja vlada u bh. društvu umornom od dvadesetogodišnjeg tapkanja u mjestu i života unutar države koja je skrojena po dejtonskoj (ludačkoj) košulji i koja je u permanetnoj krizi.  


U analizi rezultata ove ankete treba imati u vidu i publiku koja dolazi na DEPO Portal, kao jedan od najuticajnjih online medija u BiH. Ta publika dolazi iz srednjih i visokoobrazovanih struktura društva te pretežno velikih urbanih centara u Federaciji BiH sa bošnjačkom ili građanskom većinom. Time se može objasniti i loš rezultat hrvatskih stranka (HDZ 0,5 % i HDZ1990 0,29 % glasova) u ovoj anketi, jer publika koja je okrenuta hrvatskim političkim strankama u BiH prati druge medije, naročito iz Hercegovine i Hrvatske.


Zanimljivo je da je kod onih koji su se u ovoj anekti opredijelili za neku od ponuđenih političkih stranaka SDA i dalje na prvom mjestu; 16,39 % (1189 glasova) dalo je svoj glas već 20 godina vodećoj stranci u BiH.

 

Dosta loš rezultat po ovoj anketi ostvarile su SBB i Naša stranka (2,44 %, ili po 177 glasova), što pokazuje da ove dvije stranke, jedna u vlasti, druga u opoziciji, imaju pad povjerenja kod svojih dosadašnjih glasača i da bi morale da ozbiljno porade na popravljanju i vraćanja izgubljenog povjerenja.


Najavljena koalicija ljevice SDP-DF je imala 708 glasova (9.76 %), što sigurno neće zadovoljiti velike aspiracije ove dvije stranke u pripremama za naredne izbore 2018. godine.


Najveće iznenađenje ankete DEPO Portala jeste rezultat Građanskog saveza, nove političke stranke koju su pokrenuli "otpadnici" iz SDP-a i DF-a Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Čak 8.71 % (632 glasa) anketiranih bi u ovome trenutku dalo svoj glas ovoj političkoj stranici. Možda ovaj rezultat i nije tako iznenađujući, jer se upravo radi o stranici koja se u javnosti, bez obzira na predhodni politčki angažaman njenih osnivača, doživljava kao politička snaga čije vrijeme tek dolazi.


Ipak, ostaje pitanje za koga će blizu 60 % anketiranih, koji traže mogućnost novog političkog izbora, uistinu glasati na izborima koji su zakazanih iduće godine. Očito je da postoji veliki prostor i za nove političke lidere i za nove stranke, jer su postojeće izgubile veliki dio povjerenja ovdašnje javnosti.

 
Da li će ovu šansu iskoristiti neko novi ili će postojeći politički dinosaurisi preživjeti i izborni ciklus koji je pred nama, vidjet ćemo u oktobru 2018.


U svakom slučaju, prvi mogu da se nadaju, a drugi da strahuju zbog neizvjesne političke budućnosti koja je pred njima.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook