Međunarodna akcija 'Bosfor'

U BiH i Hrvatskoj pretresi i hapšenja krijumčara emigranata

Hronika22.03.17, 10:09h

U BiH i Hrvatskoj pretresi i hapšenja krijumčara emigranata
Tokom akcije, institucije iz BiH u stalnom su kontaktu sa kolegama u Republici Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini organizirani su pretresi na šest lokacija i lišeno je slobode šest osoba, dok se u Hrvatskoj provodi akcija na 14 lokacija

 

Pretresi i lišenja slobode realizirani su u BiH i Hrvatskoj, a meta akcije su osobe osumnjičene da su za novac krijumčarile ilegalne emigrante sa područja Turske i Sirije u zemlje zapadne Evrope.

 

Po nalogu Tužiteljstva BiH u suradnji sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine, više desetina policijskih djelatnika sudjeluje u složenoj međunarodnoj operaciji kodnog naziva „Bosfor“.

 

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, nalazi se u središtu Granične policije, odakle se koordinira svim aktivnostima na terenu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

U akciji sudjeluje više zemalja, a usmjerena je na osobe osumnjičene da su organizirano, planski i za velike novčane iznose vršile krijumčarenje ilegalnih emigranata sa područja Turske i Sirije preko BiH i Hrvatske, prema zemljama EU.

 

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni organizirali ilegalni transport više desetina ilegalnih emigranata, oba spola i različitih staorsnih skupina, koje su za velike novčane iznose, koji su dostizali i više hiljada eura, krijumčarili preko Crne Gore, BiH i Hrvatske u zemlje zapadne Evrope.

 

Tokom akcije, institucije iz BiH u stalnom su kontaktu sa kolegama u Republici Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini organizirani su pretresi na šest lokacija i lišeno je slobode šest osoba, dok se u Hrvatskoj provodi akcija na 14 lokacija.

 

Među osumnjičenima u ovoj međunarodnoj skupini, koja je djelovala na području nekoliko zemalja, nalaze se državljani BiH, Hrvatske, kao i državljani Turske koji su među organizatorima tih nezakonitih aktivnosti.

 

Akcija „Bosfor“, odlučan je korak u borbi protiv ilegalnih migracija sa područja Bliskog Istoka, koja je provedena na međunarodnoj razini, po najvišim istražiteljskim i policijskim standardima.

 

Osobe lišene slobode u BiH bit će predate postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u skladu sa zakonom.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!