Regulisanje obaveza bivšeg SSSR-a

Rusija danas potpisuje sporazum o isplati duga Bosni i Hercegovini: Federaciji 72 miliona, RS 36 miliona dolara

Front21.03.17, 09:54h

Rusija danas potpisuje sporazum o isplati duga Bosni i Hercegovini: Federaciji 72 miliona, RS 36 miliona dolara
Cjelokupan dug od 125 miliona dolara bit će isplaćen u novcu

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda te zamjenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak potpisat će u utorak u Moskvi sporazum o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg Sovjetskog saveza i bivše SFRJ.

 

Po sporazumu, cjelokupan dug od 125.157.834 dolara bit će vraćen u novcu, a Vijeće ministara i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prethodno su prihvatili usaglašeni prijedlog sporazuma.

 

Državni ministar finansija i trezora ovlašten je za potpisnika, rečeno je ranije iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog sporazuma između te institucije i Vlade Rusije o raspodjeli klirinškog duga (dug Rusije prema Bosni i Hercegovini) prema kojem entitet Federacija Bosne i Hercegovine dobija 72 miliona, a entitet Republika Srpska 36 miliona dolara.

 

Prema sporazumu, klirinški dug Rusije prema Bosni i Hercegovini iznosi 125.157.834,38 dolara. Od tog iznosa FBiH dobit će 58 posto, RS 29 posto, institucije Bosne i Hercegovine 12.515.783,44 dolara (10 posto), a Brčko Distrikt 3.754.735,03 dolara (tri posto).

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!