Uvodi se Etički odbor za primjenu Kodeksa ponašanja poslanika

Nova pravila u Narodnoj skupštini RS: Nema više vrijeđanja, vikanja, ružnih riječi, neprimjerenog oblačenja...

Front17.03.17, 10:02h

Nova pravila u Narodnoj skupštini RS: Nema više vrijeđanja, vikanja, ružnih riječi, neprimjerenog oblačenja...
Teža povreda je i ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, kao i nepoštovanje zaposlenih u Narodnoj skupštini RS-a

 

 

Za nepoštivanje Kodeksa ponašanja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) predviđena je usmena opomena kao laška mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja.

 

Lakše povrede Kodeksa su razgovor i telefoniranje kojim se ometa tok sjednice parlamenta, neprimjereno odijevanje na zasjedanju, a teže prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje.

 

Teža povreda je i ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, kao i nepoštovanje zaposlenih u Narodnoj skupštini RS-a.

 

Ove mjere predviđene su Nacrtom kodeksa ponašanja narodnih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, koji će biti razmatran na sjednici 28. marta.

 

Definirano je i da je provođenje i praćenje primjene Kodeksa i izricanje mjera nadležan Etički odbor, koji će predstavljati pet poslanika, tri iz vladajućih stranaka i dva predstavnika opozicije.

 

Predsjednik Etičkog odbora se bira iz reda članova, svakih šest mjeseci, naizmjenično iz pozicije i opozicije. Prijavu o povredi Kodeksa može podnijeti svaki narodni poslanik u roku od osam dana od učinjene povrede Kodeksa.

 

Dozvoljen je i period žalbe.

 

-Cilj Kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu RS-a - navedeno je u ovom dokumentu, koji je značajno vrijeme usaglašavan.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook