nije mu jasno kako je sve dospjelo u javnost

Advokat Amira Zukića se čudi: Otkud optužnica na portalima prije nego što sam je ja dobio?!

Front15.03.17, 11:10h

Advokat Amira Zukića se čudi: Otkud optužnica na portalima prije nego što sam je ja dobio?!
Glavni branilac u postupku protiv generalnog sekretara Stranke demokratske akcije i zastupnika u Parlamentu Federacije BiH, za N1 je kazao da će tražiti stavljanje van snage odluku o isključenju javnosti

 

Jasmir Muratović, branilac u postupku protiv Amira Zukića, ispričao je za N1 da će ročište povodom prijedloga Tužilaštva za produženje pritvora, biti održano danas.

 

Glavni branilac u postupku protiv generalnog sekretara Stranke demokratske akcije i zastupnika u Parlamentu Federacije BiH, za N1 je kazao da će tražiti stavljanje van snage odluku o isključenju javnosti.

 

''Amir Zukić je u pritvorskom odjelu KPZ Zenica. Tamo boravi po odluci Općinskog suda u Sarajevu i pritvor mu ističe 17. marta. Danas će biti održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva za produženje mjere pritvora. U međuvremenu je Tužilaštvo podiglo optužnicu koja je potvrđena, ja sam je zaprimio jučer i imamo 15 dana roka za dostavljanje prigovora na optužnicu nakon čega će Sud donijeti odluku'', ispričao je Muratović u razgovoru za N1.

 

Kako je naglasio, nije mu jasno kako su svi detalji optužnice dospjeli u javnosti.

 

''O bilo kojim drugim detaljima nije moguće govoriti jer postoji odluka Suda o isključenju javnosti radi interesa zaštite svjedoka. Tražit ćemo da se ta odluka stavi van snage jer imamo interes da javnost bude uključena i da upoznamo javnost sa slučajem i s nepostajanjem dokaza, ali odluka Suda je zasad takva i mora se poštovati. Optužnica se na portalima pojavila prije nego što sam je ja dobio zbog čega sam podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja. Odluka Suda se ne odnosi samo na odbranu već i na sva druga lica koja mogu doći u dodir sa bilo kojom informacijom koja se tiče tog postupka'', dodao je on.

 

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu početkom sedmice potvrdio je optužnicu protiv Amira Zukića, Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića, Asima Sarajlića, Mirsada Kukića i Seida Fazlagića.

 

Kako se navodi u optužnici, Amir Zukić i Safet Bibić terete se da su u toku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić. Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Amir Zukić koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook