Gradonačelnik Sarajeva najavio

Skaka: Izgradnja žičare zvanično može početi

Hronika14.03.17, 15:27h

Skaka: Izgradnja žičare zvanično može početi
Obuka kadra će trajati oko četiri mjeseca, dodao je, a osnivanje firme realizira se brzim tempom, naglašavajući da imaju stručne ljude, te da ne gledaju stranačku pripadnost nego referentnost zbog čega je siguran da će oni brzo uraditi svoj dio posla

 

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo Odluku o izmjenama i dopunama četiriju regulacionih planova kroz čije obuhvate prolazi trasa "Trebevićke žičare" gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je kazao da zvanično može početi izgradnja žičare.



- Odblokiran je proces izgradnje Trebevićke žičare i zvanično izgradnja može početi.  Čitav projekt bio je zaustavljen zbog toga što je izostala politička podrška, tako da sada idemo užurbano raditi, a  očekivati je da će radovi biti okončani možda do kraja godine – pojasnio je.



S obzirom na to da je godinama najavljivana izgradnja žičare, pauza od posljednjih šest mjeseci je iskorištena, kako je Skaka kazao, za imenovanje Skupštine Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva ''Sarajevo'' d.o.o. (JP ''Sarajevo'' d.o.o.), koje bi upravljalo žičarom.



- Skupština preduzeća će brzo pripremiti akte za osnivanje te firme, jer moramo naše inžinjere poslati u italijansku kompaniju Leitner da bi stekli dovoljno iskustva za upravljanje žičarom – naglasio je.



Obuka kadra će trajati oko četiri mjeseca, dodao je, a osnivanje firme realizira se brzim tempom, naglašavajući da imaju stručne ljude, te da ne gledaju stranačku pripadnost nego referentnost zbog čega je siguran da će oni brzo uraditi svoj dio posla.



- Nakon što se dobije građevinska dozvola, može se pristupiti izgradnji dvaju pomoćnih objekata. Kompanija Leitner je proizvela gotovo 70 posto opreme, ali njena isporuka stoji zbog administrativnih problema, no vjerujem da će sve to brzo biti otklonjeno – istakao je Skaka.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook