Malo ko nas može stići

Senzacionalno: Na ovoj listi BiH je među najbogatijim u Evropi... Pogodite u čemu!

Hronika14.03.17, 13:56h

Senzacionalno: Na ovoj listi BiH je među najbogatijim u Evropi... Pogodite u čemu!
Neodrživo korištenje prirodnih resursa može se nadvladati, ako će se slijediti načela održivog razvoja u planiranju korištenja prirodnih dobara

 

Bosna i Hercegovina s više od 9200 kubnih metara vode po glavi stanovnika najbogatija je zemlja pitkom vodom u regiji i među deset najbogatijih zemalja u Evropi, međutim zbog klimatskih promjena potrebno je slijediti načela održivog razvoja u planiranju korištenja prirodnih dobara, navodi se u saopćenju Svjetskog fonda za zaštitu okoliša (WWF), upućenom u povodu Međunarodnog dana rijeka koji se obilježava 14. marta.

 

Pad prirodnih resursa, gubitak biološke raznolikosti i klimatske promjene ozbiljno ugrožavaju okoliš, a povoljno stanje okoliša je neophodno za ljudski opstanak i temelj ekonomskog prosperiteta, upozoravaju iz WWF-a.

 

Neodrživo korištenje prirodnih resursa može se nadvladati, ako će se slijediti načela održivog razvoja u planiranju korištenja prirodnih dobara.

 

WWF ističe kako su ljudi tradicionalno osjetljivi na vodne resurse i jako dobro prepoznaju njihovu važnost jer u svim obuhvaćenim zaštićenim područjima, vodni resursi su od velike egzistencijalne važnosti lokalnoj zajednici.

 

Kako bi spriječili ugrožavanje stanja okoliša, WWF u Bosni i Hercegovini radi na očuvanju vodnih resursa Trebišnjice te rijeke Hrčavka u Nacionalnom parku Sutjeska, a također i na očuvanju rijeka u regiji - Mure, Drave i Dunava, navodi se u priopćenju.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!