Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije

Vučiću u Sarajevu prijeti ponavljanje scena iz Potočara, ali ga to neće spriječiti da ode u BiH

Front14.03.17, 10:42h

Vučiću u Sarajevu prijeti ponavljanje scena iz Potočara, ali ga to neće spriječiti da ode u BiH
Dačić je za RTS rekao da je svaki odlazak u rizična područja veliki izazov, ali to neće spriječiti srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da učestvuje na tom skupu

 

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da sigurnosne procjene o mogućem ponavljanju situacije iz Srebrenice u julu 2015., neće spriječiti premijera Srbije Aleksandra Vučića da učestvuje na samitu premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

 

Dačić je za RTS rekao da je svaki odlazak u rizična područja veliki izazov, ali to neće spriječiti srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da učestvuje na tom skupu.

 

"To je idealna prilika da se pokaže da Srbija nema šta da krije, niti da igra dvostruku igru. Mi igramo pošteno, otvorenim kartama. Naše karte su otvorene zato što mislimo da vodimo politiku koja iskreno želi da rješava probleme i da gleda u budućnost", rekao je Dačić.

 

On je ocijenio i da je Srbija "sačuvala prisebnost" povodom zahtjeva BiH za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde.

 

Govoreći o rezoluciji skupštine Kosova o suspenziji dijaloga sa Beogradom dok Ramuš Haradinaj ne bude oslobođen Dačić je ocijeno da je to blef kosovske strane.

 

Dačić je rekao da ne vjeruje da su predsjednik Kosova Hashim Thaci i ostali predstavnici kosovskih previše zabrinuti za Haradinaja.

 

"Ovdje je riječ o nečemu drugom, mislim da postoji bojazan kako će se Specijalni sud odnositi prema drugim funkcionerima sa Kosova. To je jedan nezabilježen slučaj. To bi bilo kao da Srbija ne želi uopšte da učestvuje u nekom dijalogu zao što je neko uhapšen ili osuđen", kazao je Dačić.

 

Na pitanje da li će EU dozvoliti prekid dijaloga, Dačić je ocijenio da se EU mora aktivno uključiti u rješavanje probema.

 

"Ja sam zato rekao 'Dobro jutro'. Moraju da se upoznaju sa problemima, samo da ne bude i 'Doviđenja'. To znači da moraju da se aktivno uključe u sve to, EU je ta koja diktira. EU je ta koja vodi dijalog i pregovore....Mislim da to nije čak ni praćka. Pa to je samo jedan blef i ako neko nasjedne na taj blef znači da ne zaslužuje da sjedi u Briselu", kazao je Dačić.

 

 

 (RTS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook