Banjalučki analitičar o odluci iz Haga

Puhalo: Braćo Bošnjaci, nije kriv samo Bakir! Sjećate li se onog sastanka s vašom intelektualnom elitom?

Front10.03.17, 11:12h

Puhalo: Braćo Bošnjaci, nije kriv samo Bakir! Sjećate li se onog sastanka s vašom intelektualnom elitom?
Psiholog i analitičar iz Banjaluke Srđan Puhalo otvorio je brojna pitanja nakon što je Sud obznanio odluku

 

Međunarodni sud pravde odbacio je u četvrtak zahtjev za reviziju presude u slučaju tužbe BiH protiv Srbije za genocid.


Sud u Hagu nije razmatrao da li BiH ima nove dokaze o odgovornosti tadašnjih vlasti Srbije za genocid u Srebrenici, već je zahtjev za reviziju odbijen već u registraru suda, nakon što agent Bosne i Hercegovine Sakib Softić nije dobio saglasnost od sva tri članova Predsjedništva BiH da može podnijeti zahtjev za reviziju, piše Patria.

 

Političari u Republici Srpskoj odbijanje zahtjeva za reviziju su ocijenili kao svojevrsnu pobjedu. Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda rekao je da je u proteklom periodu uložio mnogo truda kako bi zahtjev za reviziju bio odbaćen.

 

Psiholog i analitičar iz Banjaluke Srđan Puhalo otvorio je brojna pitanja nakon što je Sud obznanio odluku, od toga da li će bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnijeti ostavku nakon odbacivanja zahtjeva za reviziju, da li će biti ostavki i u drugim političkim strankama u FBiH jer su podržavali Izetbegvića, da li će Srbi priznati odluku Suda u Hagu (srpski političari Sud ranije nazivali političkim sudom op.a.)...

 

puhalo-status

 

Puhalo konstantira i to da je revizija odbijena, ali „ostaje genocid i nesprečavanje genocida Srbije“, što svakako ne ostavlja prostora za slavlje.

 

puhalo-status-1

 

Sud je 2007. godine Republiku Srpsku osudio za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i za zločine u drugim dijelovima zemlje, dok je Srbija kažnjena jer nije spriječila genocid. 

 

Agent Sakib Softić podnio je zahtjev za reviziju ove presude krajem februara 2017. Probosanske stranke smatraju da je tadašnja vlast Srbije aktivno učestvovala u genocidu u BiH, da za to postoje dokazi, no Sud u Hagu nije priznao legitimitet agenta Softića, jer nije dobio saglasnost za traženje revizije od svih članova Predsjedništva BiH. Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović tražio je reviziju presude iz 2007., srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić usprotivio se takvoj odluci, dok se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nije želio izjasniti, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO ORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook