Rektor Samir Nurić

Od UNTZ pokušava se napraviti poprište za obračun političkih partija, ali ja nisam uplašen i pritiske podnosim dobro

Front09.03.17, 09:10h

Od UNTZ pokušava se napraviti poprište za obračun političkih partija, ali ja nisam uplašen i pritiske podnosim dobro
O pritiscima još ne želim detaljno govoriti u nadi da će oni prestati i da ćemo ipak prevazići sve nesporazume i u duhu zakonitosti i korektnosti biti posvećeni razvoju i napretku društva, rekao je Nurić

Rektor Univerziteta u Tuzli Samir Nurić izjavio je da mu je prethodnih nekoliko dana sugerirano da podnese ostavku na tu poziciju, ali da nije uplašen i da pritiske za sada podnosi dobro.

 

- U posljednjih nekoliko mjeseci izloženi smo pritiscima vladajućih struktura Tuzlanskog kantona. Ti pritisci grubo narušavaju zakonitost rada i autonomiju Univerziteta u Tuzli. Od Univerziteta u Tuzli pokušava se napraviti poprište za obračun političkih partija u kampanji koja je očigledno počela - istakao je Nurić.

 

O kakvim se konkretno pritiscima radi, rektor Nurić nije želio govoriti, uprkos insistiranjima novinara. Ostao je pri stavu da će sve uskoro biti objelodanjeno, te da nadležne službe rade svoj posao.

 

- O pritiscima još ne želim detaljno govoriti u nadi da će oni prestati i da ćemo ipak prevazići sve nesporazume i u duhu zakonitosti i korektnosti biti posvećeni razvoju i napretku društva - rekao je Nurić i najavio da će sankcionirati sve vinovnike neakademskog ponašanja u skladu sa zakonom, aktima Univerziteta i svojim ovlaštenjima, nakon što Etički komitet i nadležne institucije saopće svoja saznanja i odluke.

 

Nurić je naglasio da će se svim pritiscima odupirati, te da neće dozvoliti političko organiziranje i agitiranje na Univerzitetu u Tuzli.

 

Svojim opredjeljenjem smatra posvećenost poslu i zakonitom radu, uz ocjenu da politika univerzitetu mora prepustiti da ima svoju autonomiju. Dodao je kako stoji na raspolaganju za dijalog i traženje najboljih rješenja za tu visokoškolsku ustanovu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook