u banjaluci

Cvijanović dočekala Novalića, očekuje se zajednička sjednica vlada FBiH i RS

Front09.03.17, 13:09h

Cvijanović dočekala Novalića, očekuje se zajednička sjednica vlada FBiH i RS
Novalića je ispred ulaza u zgradu Vlade RS-a dočekala premijerka RS-a Željka Cvijanović

 

Federalni premijer Fadil Novalić i ministri doputovali su danas u Banja Luku gdje će biti održana prva zajednička sjednica vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

 

Novalića je ispred ulaza u zgradu Vlade RS-a dočekala premijerka RS-a Željka Cvijanović.

 

Entitetske vlade će na zajedničkoj sjednici razmatrati Informaciju o realizaciji obaveza iz Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period 2015-2018. godina.

 

Bit će riječi i o pismu namjera, te Informaciji o aktivnostima u borbi protiv sive ekonomije, Informaciji o putnim komunikacijama, a trebali bi definisati i metodologiju održavanja budućih zajedničkih sjednica.

 

Sjednici vlada će prethoditi sastanci ministara u vladama FBiH i RS.

 

Federalni premijer Fadil Novalić ocijenio je ranije da je zajednička sjednica entitetskih vlada dobar način za jačanje reformskih procesa u Bosni i Hercegovini kroz saradnju zvaničnih institucija.

 

Ukazao je da Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska imaju jednake interese u provedbi reformskih zadataka.

 

 U sklopu zajedničke sjednice entitetskih vlada koja se održava danas u Banjoj Luci održan je i bilateralni sastanak između ministrice finansija Federacije BiH Jelke Milićević i ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije.

 

Razgovarali su o reformskim procesima koji se provode u oba entiteta, s naglaskom na fiskalnu politiku i ispunjavanje uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

 

Oba ministra su se složila kako je dosadašnja saradnja Federalnog ministarstva finansija i Ministarstva finansija Republike Srpske bila korektna, posebno prilikom donošenja harmoniziranih zakona iz njihovih nadležnosti te se nadaju nastavku ovakve suradnje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook