Foto / Žene u BiH i dalje marginalizovane i diskriminirane

Osmomartovski marš u Sarajevu: Niti jedna žena nije nevidljiva!

Hronika08.03.17, 14:31h

Osmomartovski marš u Sarajevu: Niti jedna žena nije nevidljiva!
Stalno upućujemo pozive vlastima da urade nešto po pitanju činjenice da mlade žene dobijaju otkaze, onog momenta kada kažu da su trudne i kada odu na porodiljsko odsustvo

 

U organizaciji Fondacije CURE, povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena, danas je u Sarajevu organizovana protestna šetnja kojom su učesnici simbolično skrenuli pažnju na kršenje ženskih prava u BiH te na marginalizaciju i diskriminaciju žena. 

 

Desetine aktivista je učešćem na Osmomartovskom maršu u Sarajevu odalo počast braniteljicama ženskih prava koje su djelovale ranije i pokazali solidarnost sa ženama iz regije i cijelog svijeta koje se zalažu za odbranu ženskih prava, društveno marginalizovanih skupina, uspostavu mira i nenasilja u svim zajednicama širom svijeta.

 

Skup je počeo ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i mirnom šetnjom je nastavljen do BBI centra. Noseći transparente s porukama "Niti jedna žena nije nevidljiva", "Nediskriminacija porodilja u FBiH", "Hitno riješiti problem pristupa zdravstvenim uslugama i zdravstvenoj zaštiti", "Ima svoj (u)stav"... aktivistkinje su ukazale na goruće probleme s kojima se žene u BiH suočavaju. 

 

Ovogodišnji slogan Osmomartovskog marša je "Ujedinjene i ujedinjeni u svoj našoj različitosti djelujemo mirno – svjesne da nema istinskog mira bez pravde i ravnopravnog tretmana za sve nas!". 

 

Vildana Džekman, aktivistkinja Fondacije CURE, istakla je da se ovim maršom pridružuju onim što se širom svijeta naziva štrajk u kontekstu ženskih prava. Istakla je da transparentima i parolama žele ukazati na kršenja ženskih prava, a jedno od osnovnih se odnosi na radnička prava i porodiljske naknade, biomedicinski potpomognutu oplodnju, gdje su, kako je kazala, također uočili direktnu diskriminaciju prema ženama. 

 

osmomartovski-mars-2017-1

 

Kada je riječ o kršenju radničkih prava, Džekman se osvrnula i na kršenje prava žena u kontekstu zapošljavanja, neplaćeni rad za isti posao koji obavljaju muške kolege, napredovanje žena u poslovnom svijetu do određenih granica i sl. 

 

"To su neke od osnovnih stvari koje smo istkanule. Svaka od nas nosi transparent kršenja nekog od ženskih prava koje nas tište u ovoj državi. Mi smo građanke ove države, mi plaćamo porez i želimo da imamo ravnopravan tretman", rekla je Džekman. 

 

Selma Hadžihalilović, administratorica Ženske mreže BiH, osvrnula se na problem siromaštva žena u BiH, a kao jedan od vidova diskriminacije navela je to da porodilje u BiH nisu jednake na cijelom području zemlje. 

 

"Stalno upućujemo pozive vlastima da urade nešto po pitanju činjenice da mlade žene dobijaju otkaze, onog momenta kada kažu da su trudne i kada odu na porodiljsko odsustvo. Nažalost, sve smo svjesne da ista prava ne uživamo, a porodiljska prava su jedna od prava. U zadnje vrijeme smo govorile i o pravima majki djece sa posebnim potrebama, žena s invaliditetom koje su, nažalost, u potpunosti nevidljive, žena koje pripadaju manjinskim zajednicama poput Romkinja, žena treće dobi i tako dalje", kazala Hadžihalilović. 

 

osmomartovski-mars-2017-2

 

Istakla je da je cilj ovakvog skupa ukazati da su žene dio ovog društva, da trpe veliku diskriminaciju i da o tome treba više govoriti. 

 

 Hadžihalilović smatra da se u BiH izgubio duh solidarnosti i podrške ženskom aktivizmu i ženskim ljudskim pravima. 

 

"Mi smo juče bile svjedokinje velikih proslava, ne mogu reći da ih ne podržavamo, ali smatramo da u jednom momentu kada veliki broj trpi siromaštvo umjesto onog karanfila, mi tražimo jedno radno mjesto. Nažalost, žene su toliko neprisutne na javnoj političkoj sceni, da smatraju da će činom njihovog izlaska na ulice, dizanjem glasa izigubiti više nego što mogu dobiti. Izgubljen je građanski aktivizam i mi ovim činom pozivamo žene u BiH da izađemo na ulice i da se moramo pridružiti velikom svjetskom pokretu izlaska na ulice i traženja svojih osnovnih ljudskih prava, u protivnom izgubićemo i on malo što imamo", zaključila je ova aktivistkinja. 

 

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook