nisu ispunjene sve obaveze

Zvizdić i Bevanda razgovarali s Misijom MMF-a o nastavku aranžmana: Evo šta je zaključak

Front07.03.17, 20:04h

Zvizdić i Bevanda razgovarali s Misijom MMF-a o nastavku aranžmana: Evo šta je zaključak
Zvizdić i Bevanda naglasili su da je provedba reformi u više oblasti neupitna jer je i novi aranžman s MMF-om zasnovan na sveobuhvatnim reformama koje će dati rezultate u narednom periodu

 

Na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i njegovog zamjenika, ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande sa šefom Misije Međunardonog monetarnog fonda (MMF) Nadeemom Ilahijem zaključeno je da nisu ispunjene sve obaveze preuzete Pismom namjere.

 

Konstatovano je da još ima vremena da se nastavi aranžman vrijedan oko 1,1 milijardu KM iz kojeg je već isplaćena prva tranša od oko 150 miliona KM za oba entiteta.

 

Šef Misije MMF-a za BiH Ilahi je naglasio da zbog kašnjenja u provođenju reformi zasnovanih na Pismu namjere Odbor MMF-a ne može raspravljati o nastavku aranžmana i drugoj tranši prije kraja aprila ove godine, te da ovo vrijeme treba iskoristiti za ispunjavanje preostalih obaveza.

 

Zvizdić i Bevanda naglasili su da je provedba reformi u više oblasti neupitna jer je i novi aranžman s MMF-om zasnovan na sveobuhvatnim reformama koje će dati rezultate u narednom periodu, ali da svi moraju biti opredjeljeni da budu dio ovog reformskog procesa.

 

Poručeno je da treba naći najbolje rješenje kako bi se u što kraćem roku izmjenio Zakon o akcizama BiH, kao zakonske izmjene koje se odnose na Agenciju za osiguranje depozita BiH jer je to dio paketa reformi u bankarskom sektoru koji provode i entiteti.

 

Također, Zvizdić je podvukao da je urađeno sve što je bila isključiva obaveza Vijeća ministara BiH, smatrajući kako postoji mogućnost da se u predviđenim rokovima okončaju i preostale zakonske izmjene predviđene Pismom namjere.

 

Bevanda je istakao da je budžet za ovu godinu usvojen na vrijeme, kao i Politika plaća za četverogodišnji period, te da su pripremljeni podzakonski akti o ograničavanju dodatnog zapošljavanja u institucijama BiH, kao i da se nastavljaju mjere štednje, čime se ispunjava ono što je potpisano u Pismu namjere.

 

Današnjem sastanku o nastavku kreditnog aranžmana i provedbi započetih reformi prisustvovao je Francisko Parodi, rezidentni predstavnik Misije MMF-a u BiH, koja u BiH boravi do 16. marta i obavit će razgovore sa entitskim vladama i predstavnicima nadležnih institucija, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(Fena/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook