Beogradski 'Blic' piše

Ko je glavni baja: Kako su Izetbegović i Dodik zajedničkim snagama uništili jedinstvo Srba u BiH

Front07.03.17, 08:41h

Ko je glavni baja: Kako su Izetbegović i Dodik zajedničkim snagama uništili jedinstvo Srba u BiH
Ključni problem u BiH su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, koji traže prostor kod biračkog tijela djelujući na emocije. Izetbegović pokušava da ostvari očev san o unitarnoj BiH, a Dodik ima lažni pristup i baca dimne bombe o tome kako će on napraviti samostalnu RS, kaže poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić

 

Izvor: Blic.rs

 

Srpsko jedinstvo u BiH više nije moguće postići ni oko ključnih nacionalnih pitanja, jer dva politička bloka imaju potpuno različite vizije funkcionisanja BiH, piše Blic.rs.

 

To nejedinstvo najbolje se vidjelo na posljednoj sjednici NS RS kada se raspravljalo o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, koju je pokrenuo bošnjački lider Bakir Izetbegović. Međutim, nije to jedini primjer. Blok okupljen oko SNSD s jedne i Saveza za promjene s druge strane, imaju potpuno različite stavove oko referenduma o Danu RS, radu Suda i Tužilaštva BiH, samostalnosti RS, a njihov razdor najbolje se vidio prošle godine kada su u Banjaluci organizovani protest i miting, čime su potpuno podijelili i sam narod.

 

Osim toga, i ono malo srpskih političkih predstavnika u Federaciji BiH podijeljeno je na nekoliko tabora, zbog čega interese Srba u tom entitetu gotovo niko i ne štiti, piše Blic. Na pitanje zašto je srpsko jedinstvo nemoguće u BiH, oba politička bloka krivca traže u „onome drugome“.

 

- Ključni problem u BiH su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, koji traže prostor kod biračkog tijela djelujući na emocije. Izetbegović pokušava da ostvari očev san o unitarnoj BiH, a Dodik ima lažni pristup i baca dimne bombe o tome kako će on napraviti samostalnu RS. Obojica sve to rade, samo da bi se što duže održali na političkoj sceni. Jedinstva nema zbog opšte potrebe da se pojedinici održe na vlasti i što pokušavaju da pokažu „ja sam glavni baja, svi ostali treba da me slušaju“. Sve dok bude tako, teško da će se izgraditi neko jedinstvo Srba – kaže poslanik SDS u parlamentu BiH Borislav Bojić.

 

Poslanik SNSD Staša Košarac smatra da onda, kada je jedna politička struktura vlasti na nivou entiteta i zajedničkih institucija, može se raditi na kvalitetan i ustavan način u zaštiti interesa RS.

 

- Svjedoci smo da protekle dvije godine ne možemo to da obezbijedimo, jer je još uvijek prisutan uticaj dijela međunarodne zajednice i gdje se pokazalo da SzP radi mimo zvaničnih stavova institucija RS. Svjedoci smo i da kada je patrijarh Irinej iznosio određene stavove da su oni sa kojima danas radi dio međunarodne zajednice napali čak i patrijarha.

 

Kada imamo i dobru komunikaciju sa Rusijom, isti oni sa kojima radi međunarodna zajednica su produbljavali nejedinstvo. Vjerujem da kada se budemo držali toga da svako poštuje zvanične institucije RS, crkvu i Akademiju nauka i umjetnosti, možemo doći do rješenja. Jer, bez jedinstva teško da će se u BiH moći rješavati određena pitanja u interesu srpskog naroda – smatra Košarac.

 

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da jedino onda kada se postigne dogovor da se nacionalna politika dogovara u Banjaluci, a sprovodi u Sarajevu, biće moguće govoriti i o srpskom jedinstvu.

 

- Sve drugo vodi u podjele, a sadašnja situacija je dokaz tome. Nacionalnu politiku treba dogovarati u Banjaluci, a ne da je ona rob koalicionih dogovora za Savjet ministara. Tu je osnovni problem, koji se posebno ispoljio u ovom sazivu – smatra Stevandić.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook