Visoka predstavnica EU podnijela izvještaj

Mogherini nakon posjete Balkanu: Region suočen sa velikim brojem izazova i tenzija

Front06.03.17, 20:03h

Mogherini nakon posjete Balkanu: Region suočen sa velikim brojem izazova i tenzija
Istakla je da ima jako puno posla na Balkanu, ali da se može očekivati posvećenost svih 27 zemalja EU

 

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini danas je ministrima vanjskih poslova zemalja EU podnijela izvještaj o svojoj posjeti zemljama zapadnog Balkana.

 

- Izvijestila sam ministre na sastanku o posjeti regiji. Postojala je jasna poruka u regionu. Radi se o potrebi da se radi zajedno na agendi socijalne i ekonomske reforme - kazala je Mogherini, prenosi Avaz.

 

Ona je stakla da se turneje vratila zabrinuta s obzirom na različite tenzije koje vladaju u zemljama ili među njima

 

- Region je izložen različitim nivoima izazova i tenzija, neke su interne, domaće, političke, neke su regionalne, interetničke tenzije. To je vrlo opasno jer može vratiti region unazad nekoliko godina. Mir se nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo - navela je Mogherini.

 

Na pitanje novinara koliki je uticaj Rusije na pojedine zemlje u regionu te da li je zabrinuta zbog toga, Mogherini je kazala: 

 

- Vidjela sam i neke globalne izazove u regiji i Balkan lako može postati figura u toj šahovskoj igri. Tako da postoji zabrinutost - navela je ona.

 

Ipak, ona je istakla da se ne može reći da zemlje zapadnog Balkana nisu napredovale na putu ka EU, što pokazuje da postoji odlučnost da se ide ka EU.

 

- Postoji zabrinutost, duboka i ozbiljna, ali postoji i povjerenje koje proizilazi iz toga da ne postoji druga sila koja ima toliki uticaj na zapadni Balan kao EU. Podjelila sam to s ministrima, i u narednim danima će se vidjeti koliko je naša volja snažna - navela je Mogherini.

 

Istakla je da ima jako puno posla na Balkanu, ali da se može očekivati posvećenost svih 27 zemalja EU. 

 

- Zemljama zapadnog Balkana sam tokom sastanaka prenijela ključnu poruku a to je da su im vrata otvorena, i da znaju put kojim trebaju ići - navela je Mogherini.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook