Direktor Direkcije za evropske integracije BiH smatra

Dilberović: Region ide naprijed, ali mi nismo daleko od regiona

Front06.03.17, 18:04h

Dilberović: Region ide naprijed, ali mi nismo daleko od regiona
Dilberović zaključuje da za Bosnu i Hercegovinu trenutno nema bolje alternative od evroatlantskih integracija i da ono što se čini u procesu pridruživanja može samo koristiti državi i njenim građanima

 

Direktor Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović konstatira da region napreduje na evropskom putu, ali i da "mi nismo daleko od regiona" uprkos teškoćama Bosne i Hercegovine i općoj slici o njenom značajnom zaostajanju u tom kontekstu.

 

Dilberović naglašava također da je u bosanskohercegovačkom slučaju, pozitivni doprinos aktuelnog Vijeća ministara BiH znatno veći od onoga što su učinili prethodni sazivi ovog tijela.

 

- Region ide naprijed, ali mi nismo daleko od regiona niti će nas puno preteći u trenutku kad mi otvorimo poglavlja - kazao je između ostalog direktor Direkcije za evropske integracije kao jedan od uvodničara panel diskusije „BiH na putu prema Evropskoj uniji: Izazovi i perspektive“, koju su organizirali Centar za edukaciju i inicijative i Politička akademija Stranke demokratske akcije.

 

Dilberović zaključuje da za Bosnu i Hercegovinu trenutno nema bolje alternative od evroatlantskih integracija i da ono što se čini u procesu pridruživanja može samo koristiti državi i njenim građanima.

 

- Evropa je i dalje najprimamljivije područje za život, odnosno Evropska unija za stanovnike zemalja članica. Mi smo mala država koja svoj suverenitet može kvalitetnije izgrađivati u zajednicama kao što su  NATO i EU - kazao je Edin Dilberović.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovarajući na pitanja nekih učesnika ove panel diskusije, postavljenih u kontekstu vanjske politike BiH, rekao je da posebno o ekonomskoj diplomatiji zemlje treba još dosta govoriti budući da tu stvari ne fuinkcioniraju na pravi način.

 

Što se tiče odnosa s Rusijom, Zvizdić konstatira da su ekonomske relacije Bosne i Hercegovine s tom zemljom jako dobre i navodi da će ubrzo krenuti kopneni izvoz mesa, voća i povrća na veliko rusko tržište. Međutim, različita su politička stajališta dviju zemalja, Rusija zastupa, naprimjer, stav da zapadni Balkan ne treba da bude u NATO-okrilju te je njena bazna intencija usmjerena prema Srbiji, zaključio je Zvizdić.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook