Susret u Sarajevu

Bh. parlamentarci i Vujanović: Unaprijediti kopnene veze BiH i Crne Gore

Front06.03.17, 16:32h

Bh. parlamentarci i Vujanović: Unaprijediti kopnene veze BiH i Crne Gore
Kao veliki kvalitet ukupnih odnosa susjednih zemlja istaknuta je činjenica da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja, a postizanje sporazuma o međudržavnoj granici ocijenjeno je kao primjer dobre prakse u odnosima među zemljama regiona

 

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem koji boravi u službenoj posjeti BiH kada je ocjenjeno da postoji značajan potencijal za unapređenje međusobnih ekonomskih odnosa.

 

U tom svijetlu naglašena je potreba da se više i ozbiljnije radi na promociji dobrih praksi iza kojih stoje dvije države da bi se biznismeni pa i potencijalni ulagači i investitori ohrabrili za nastup na ovom ekonomskom prostoru.

 

Na sastanku je ponovljen problem kopnenih saobraćajnih veza između BiH i Crne Gore, a rečeno je i da je vrijeme da se pronađe način za modernizaciju ceste koja dvije zemlje povezuje preko Šćepan Polja ali i da se dodatno radi na realizaciji ideje izgradnji željezničke pruge koja bi povezala Čapljinu i Nikšić.

 

Također, izražena je potreba da se u duhu zajedničkih stremljenja ka Evropskoj uniji te relacije dodatno pojačaju, a u tom procesu značajno mjesto ima i jačanje međuparlamentarne saradnje, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

Kao veliki kvalitet ukupnih odnosa susjednih zemlja istaknuta je činjenica da između BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja, a postizanje sporazuma o međudržavnoj granici ocijenjeno je kao primjer dobre prakse u odnosima među zemljama regiona.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook