na sjednici vijeća za vanjske poslove

Mogherini danas podnosi izvještaj: Šta će moći da kaže o svojoj posjeti Balkanu?

Front06.03.17, 08:38h

Mogherini danas podnosi izvještaj: Šta će moći da kaže o svojoj posjeti Balkanu?
Danas se u Briselu održava sastanak Vijeća za vanjske poslove, na kojem će se okupiti ministri vanjskih poslova zemalja članica te ministri odbrane

 

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini)  izvijestit će danas evropske ministre o posjeti Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU koja počinje danas.

 

Danas se u Briselu održava sastanak Vijeća za vanjske poslove, na kojem će se okupiti ministri vanjskih poslova zemalja članica te ministri odbrane.

 

Vijeće će, između ostalog, razgovarati o migracijama te o stanju na zapadnom Balkanu. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestit će ministre o svom prošlotjednom posjetu Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

 

Rad vijeća, inače, počinje zajedničkim sastankom ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica koji će razgovarati o provedbi globalne strategije EU-a u području sigurnosti i obrane.

 

Prije toga, na radnom doručku ministri obrane neformalno će razgovarati o operacijama u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

 

Nakon zajedničkog sastanka, Vijeće nastavlja rad u sastavu ministara vanjskih poslova, koji će razgovarati o stanju u Egiptu s egipatskim ministrom vanjskih poslova, zatim o situaciji na Bliskom istoku i u Kongu.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook