NOVA MEĐUNARODNA IZLOŽBA U CHARLAMI

Ležerna razmjena sa Belgijancima, bez panike, molimo!

Kultura05.03.17, 22:42h

Ležerna razmjena sa Belgijancima, bez panike, molimo!
Nova velika međunarodna izložba se sprema u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama. U glavni grad BiH stiže grupa priznatih belgijskih umjetnika da svoje radove prikažu na izložbi "Ležerna razmjena bez panike"

 

Bosanskohercegovački umjetnik Jusuf Hadžifejzović predložio je 2016.godine belgijskim umjetnicima Thomas Nolf- u i Gauthier Oushoorn- u da organizuju izložbu u Galeriji savremene umjetnosti Charlama u Sarajevu. Cilj je bio da se uspostavi dugoročna veza i saradnja između belgijske i bosanskohercegovačke umjetničke scene. Za ovu izložbu, grupa umjetnika iz Belgije će doputovati u Sarajevo da bi stvorili i na kraju prikazali svoj rad u galeriji.

 

Thomas Nolf je belgijski fotograf i živi u Briselu. Od 2014. radi na projektu o bosanskohercegovačkim piramidama koji će biti objavljen u maju 2017. godine. U Sarajevu se upoznao sa bosanskohercegovačkom umjetničkom scenom, te umjetnicima Adelom Jusić, Pierre Courtinom, Nerminom Zildžom i Jusufom Hadžfejzovićem.


Zajedno sa umjetnikom Gauthier Oushoorn dolazi  u Sarajevo 2016. godine kada Jusuf Hadžifejzović uključuje njihov rad „Grote Steen“ u izložbu „The Creators“  i dogovaraju belgijsku izložbu u Sarajevu. 

 

Obzirom da  Jusuf Hadžifejzović živi i radi na realaciji Sarajevo-Antwerpen i upoznat je sa belgijskom likovnom umjetničkom scenom svoje generacije kao što su Guillaume Bijl, Luc Tuymans i Jan Fabre, ideja o saradnji bosanskohercegovačke i belgijske umjetničke scene je brzo napredovala i  rezultat te suradnje su dvije izložbe u Sarajevu i Belgiji. 

 

Za ovu izložbu, Oushoorn i Nolf su pozvali umjetnike sa veoma raznolikom praksom. Neki od njih će pokazati već postojeće radove, na primjer Jan Kampeners, poznat po fotografijama jugoslovenskih spomenika, izlagaće fotografije koje je napravio u Sarajevu 1999-2000. godine. Većina umjetnika će doputovati u Sarajevo nekoliko dana ili sedmica prije otvaranja, da bi mogli stvarati svoje radove. 

 

Na  izložbi učestvaju sljedeći umjetnici iz Belgije: Bence Bakker, Nicolas Bourthoumieux, Sarah Caillard, Koba De Meutter, Douglas Eynon, Alexis Gautier, Jan Kempenaers, Erwan Mahéo, Gijs Milius, Thomas Min, Rachel Monosov, Thomas Nolf, Gauthier Oushoorn,  Max Pinckers,  Sébastien Reuze, Robbert & Frank- Frank & Robbert, Liam Singelyn, Raf van de Ven, Hannelore Van Dijk, Sam Weerdmeester.

 

Otvaranje izložbe uz prisustvo umjetnika je 17. marta, 19h, u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama.

 

(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook