Sastanak protekao u uljudnoj atmosferi

Predstavnici stranaka s Mogherini: Veoma je važno što je Dodik potencirao evropski put BiH!

Front04.03.17, 19:54h

Predstavnici stranaka s Mogherini: Veoma je važno što je Dodik potencirao evropski put BiH!
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik na sastanku je poručio da su predstavnici RS-a učinili sve u okviru Reformske agende

 

Predstavnici političkih stranaka u BiH, potpisnice Reformske agende, na današnjem sastanku s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini u Sarajevu, istakli su svoje opredjeljenje na evropskom putu Bosne i Hercegovine i zaključili da se jedino putem dijaloga može ići naprijed u procesu evropskih integracija.  

 

- Mi smo se opredjelili da nastavimo s radom kada je u pitanju Reformska agenda. Drago mi je što sam čuo od predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti može da funkcioniše BiH. Ipak, u potpunosti nisam ohrabren jer Izetbegović ne odustaje, koliko vidim, od revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije - izjavio je novinarima predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

 

Kaže da je Izetbegović također govorio da se potpiše jedna deklaracija koja će nas obavezivati da isključivo radimo na pitanjima kako i na koji način BiH treba da se kreće ka evropskim integracijama, a sve ono što nas koči, kao što je prošlost, ostavimo po strani.

 

Na taj način, dodaje, BiH bi se dovela u poziciju gdje neće biti kriza.

 

U ovom momentu najveće opasnosti za reforme i evropski put, kako je ustvrdio potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, mogu da budu "uzurpacije institucija, paralelarizam i pokušaj da samo jedan narod privuče sebi svo odlučivanje koje ide uz to".

 

- Nadam se da su te stvari iza nas. Na današnjem sastanku smo čuli da će u BiH ipak biti pameti, mudrosti i želje da idemo dalje putem dijaloga, a ne konflikata što je čest slučaj bio do sada - kazao je Crnadak.

 

Potcrtao je da je PDP najbolji mogući partner za Evropsku uniju, reforme i borbu protiv korupciju, navodeći da to treba pratiti uvažavanje nadležnosti, uloge i svih onih pozicija koje u skladu s Ustavom ima Republika Srpska.

 

- Nažalost u posljednje vrijeme se pokazalo da moramo reagovati kada je to ugroženo i uvijek ćemo reagovati, a dok god se to uvažava mi smo čvrsti partneri na evropskom putu - naveo je Crnadak.

 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik na sastanku je poručio da su predstavnici RS-a učinili sve u okviru Reformske agende.

 

- Sa Mogherini smo konstatovali da je isključiv problem mehanizam koordinacije koji nije zaživio. Dakle, Savjet ministara BiH nije ispunio obavezu da priredi i uradi poslovnik o radu i druga akta za mehanizam koordinacije - kazao je Dodik.

 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ocijenio je veoma važnim što je Dodik na današnjem sastanku potencirao evropski put BiH.

 

- Razgovaralo se o stanju u javnim servisima u Federaciji i Republici Srpskoj, Reformskoj agendi, mehanizmu koordinacije, pri čemu je najvažnije da je sastanak protekao u veoma uljudnoj, konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi – zaključio je Radončić.

 

Nakon ovog sastanka potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini završila je posjetu Sarajevu, gdje je poručila da je za EU od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu u Uniji istim intenzitetom i konstruktivnim pristupom koji je pokazan u protekle dvije godine.

 

(FENA/dg; Foto: Oslobođenje)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook